Föremål

    

Inventarienummer: M1946   Sakord: Linfäste , Rockkam

Material: BjörkJärn
Teknik: MålatSnickratSnidat

Monogram - Initialer - Påskrift: BCGD 
Säljare till museet: Direktör C G Strokirk Härnösand 

Linfäste, rockblad, av björk. Målat i blågrönt, gulgrönt och svart. Nedre delen dubbel. Rikt genombrutet, med hjärtan, rektanglar, bågar m.m. Rikt ornerat med tandsnitt i kilsnittsteknik. Toppkam, skadad.

H. 51,7 cm.
Br. 7,3 cm.
Tjockl. (nedtill) 2,8 cm.

(Ur lappkatalogen).


Linfästet har suttit på en spinnrock och fungerat som fäste för linets spånadsämne. Linfästet är platt och rektangulärt, den övre delen (15 cm) är 1 cm tjock och den nedre ca 2,8 cm tjock. Längst ner en solsnurra av karvsnitt, på den andra sidan en blomliknande form av uddsnitt. Nästa del består av en genombruten rektangel, på den ena sidan om denna finns fyra ståndare, med en mellanliggande del, allt dekorerat med rader av uddsnitt. På den andra sidan finns tre breda ståndare, med initialerna BCGD. Ovanför detta parti är årtalet 1852 i genombrutet kryss, allt dekorerat med uddsnitt. I nästa parti finns ett genombrutet hjärta, med uddsnitt och tre målade blad, den andra sidan har istället för blad två utskurna hjärtan. Det övre partiet är tunnare och har genombrutna, korta, parallella ståndare. Tre genombrutna bågformer på varandra, ovanför finns ytterligare en rad genombrutna ståndare och överst en kam. Linfästet är målat i blått, gult och svart.

Tillstånd: Kammen har tappat fem taggar av trä, antagligen har sex järntaggar fästs på kammen i efterhand för att kompensera de taggar som gått av. En spricka finns i mitten av linfästet.

Anmärkning: Årtal och anknytningsort är okänd. Inköpt av C.G. Strokirk.

(Ur dokumentation av LRG 1993-06).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BIL MAN KVINNA

UTHUS VINTERBILD

MANSPORTRÄTT

Vävprov

Kultång

Teckning