Föremål

    

Inventarienummer: M1978   Sakord: Selkrok , Selbåge

Material: Björk
Teknik: MålatSnidatSkulpterat

Förutvarande ägare: Söderhamn Skog 
Säljare till museet: C G Strokirk 

Selbåge, av björk, målad i rött, brunt, grönt, vitt och svart. Den är snidad i kraftig relief med genombrutna delar och plattrelief. Bågen kröns av ett huvud med kronliknande huvudbonad. På ömse sidor om huvudet sjöhästar, de har vit bottenfärg med svarta cirklar och svart man. I bågens underkant finns platta färgfält. De fasta selklackarna har längsgående räfflor och är brunmålade. Hela selbågen består av fem delar som är hopfogade med genomgående tapp låst med tappar. På selklackarna finns rester av järnspik.

Tillstånd: Färgen är något avskavd och det förekommer några ytliga sprickor. Den ena selklacken sitter något löst i hopfogningen. Selbågen ger ett slarvigt intryck på grund av måleriets karaktär.


Selbåge, av björk. Målad i grågrönt, rött, gulvitt och svart. Rikt skulpterad: mittpartiet med "krönt" människomask, flankerad av två utåt vända, nedåt bitande, apelkastade hästfigurer med långa manar och bakdelarna upprullade i spiraler. Fasta selklackar med stöd, refflade på översidan. Br. 48 cm. H. 28,3 cm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer
ÄLV SKOG JÄRNVÄGSSTATION

KÄRR

Tavla

Tavla

Burk