Föremål

    

Inventarienummer: M1981   Sakord: Selkrok , Selbåge

Material: Björk
Teknik: MålatSnidatSkulpterat

Säljare till museet: C G Strokirk 

Selbåge, av björk, målad i blått, grått, vitt, rött och brunt, snidad i kraftig relief med genombrutna delar. Bågen kröns av en krona som hålls upp av två lejon i helfigur. Mellan deras tassar finns ett klot. Lejonen har en stor lockig man och svansen liggande i ett S över ryggen. Bågen avslutas med en båge, utformad som en drakstjärt eller dylikt. De rektangulära selklackarna har tre bågformade räfflor och är brunmålade. Selbågen består av fem delar, hopfogade med genomgående tapp och tappade.

Tillstånd: Färgen är mycket avskavd, det tappade partiet på bågen har förstärkts med moderna spikar. De två övergångspartierna mellan båge och selklack är spruckna, de ser ut att vara gjorda senare än de övriga.


Selbåge, av björk. Målad i gråblått, rött och vitt. Rikt skulpterad: mittpartiet med två mot varandra vända lejon, uppbärande en krona, svansarna s-formigt böjda utefter ryggarna, ändarna uppåt- och bakåtböjda, rikt skulpterade. Selklackarna rektangulära med snidade, vinglika ornament, fasta. Br. 55,5 cm. H. 30,9 cm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


SPANNMÅLSSKÖRD SKÖRDEARBETE KVINNA

BOSTADSHUS FISKAREBOSTAD

Å SPECIALAFFÄR ELAFFÄR

Skolplansch

Vävprov

Tapetprov