Föremål

    

Inventarienummer: M1991   Sakord: Selkrok , Selbåge

Material: Björk
Teknik: SnidatMålatSkulpterat

Säljare till museet: C G Strokirk 

Selbåge, av björk, målad i brunt, gult, rött, grönt, blått och vitt. Den är snidad i kraftig relief med genombrutna delar. Bågen kröns av en röd överkropp, vars huvud har försvunnit. Armarna är inne i gapet på två lejon med stor brun man och gul kropp. I fältet under människokroppen finns en blomma. Som avslutning på bågen, på var sin sida om lejonen slingrar sig bläckfiskliknande armar med sugproppar. I yttersta kanten av bågöppningen är en rödmålad kant i relief. De fasta selklackarna har räfflor i längdriktningen som avslutas med nagelsnitt, hela ytan är brunmålad. Selbågen består av fem delar som är hopfogad med genomgående tapp och låst med tappar.

Tillstånd: Färgen är delvis avskavd, en flisa är borta från en selklack. I delen som sitter mellan båge och selklack finns märken som tyder på att en järnögla har suttit där, sprickor finns på den ena sidan. I övrigt är tillståndet gott.


Selbåge, av björk. Målad i grågrönt, blågrönt, gult, rött, brunt och gulvitt. Rikt skulpterad: rundat mittparti med hål för krönfigur, som saknas, mittpartiet flankerat av två inåt vända lejon med lockiga manar och svansarna gående mellan bakbenen och upp utefter sidorna. Skänklarnas ändar uppåtsvängda, på sidorna ledade, på "ryggarna" "knottriga". Fasta selklackar. Br. 57,2 cm. H. 30 cm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS

SKOLA ÄLVDuk

Vävprov

Bindmössa