FöremålInventarienummer: M20747   Sakord: Vagga

Material: FuruMässing
Teknik: SnickratGjutetMålat

Förutvarande ägare: MARGARETA OLOFSDOTTER Kramfors NORDINGRÅ KÅSTA 
Givare: TORA PETTERSSON SOLNA Östervägen 17 

Vagga av trä. Rektangulär med samtliga sidor något utåtlutande. Sidorna uppbyggda av en ram med ilagt fält av tunnare bräda. Långsidornas övre kant rak med förhöjda partier i ändarna. I dessa partier är ett genomgående droppformat hål. Kortsidorna krönes av en tvärställd bräda med konvex översida. Brädan kan fungera som bärhandtag. Medarna är fästade parallellt med långsidorna. Målad beige.

Tillstånd: Färgen bortnött längs samtliga överkanter. En långsidesförhöjning lös.

Utan åtgärd.

Har tillhört Margareta Olofsdotter. Tillverkad av en släkting i samband med äldste sonens födelse. Gåva av dottern, fröken Tora Pettersson, Östervägen 17, Solna (sommarbost. Höga, Finsvik).

Neg nr: 85 A-185:10

(Ur dokumention av BS 85-05-14).

Vaggan bygg i stolpkonstruktion med dymlingar och på längstgående medar. Medarna har en fykantig och böjd form. Mellan medarna och vaggan finns snidare pelare. Själva vaggan har raka former med enkelt formade speglar och med något böjd ramverk och handtag längst vid gavlarnas övre kant. Vaggan är gulvit målad. Det finns två mässing knoppar en på varje sida av långsidan. Kanske hade det används för någon gunganordning.

Tillstånd: Färgen sliten.

(Ur dokumentation av KF 93-01-27).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KRAFTVERKSDAMM ÄLV

BOSTADSHUS PRÄSTGÅRD

MIDSOMMARFIRANDE

Kagge

Skrin

Tavla