Föremål

      

Inventarienummer: M2156   Sakord: Selkrok , Selbåge

Material: BjörkJärn
Teknik: MålatSkulpterat

Förutvarande ägare: Sollefteå Edsele 
Säljare till museet: G. Bylund Örnsköldsvik 

Selbåge, av björk, målad i grönt, brunt, rött, blått och vitt. Den är snidad i kraftig relief med genombrutna delar. Bågen kröns av en stiliserad blomma, den har en midja av tre pärlor som är dekorerade med karvsnitt. Bågen avslutas med två utåtriktade hästhuvuden med räfflade manar, i övrigt stiliserad växtornamentik. De fasta, ovala selklackarna har räfflor i längdriktningen och avslutas med nagelsnitt, allt grönmålat. Selbågen består av fem delar som är hopfogade med genomgående tapp och låst med tappar.

Tillstånd: Bågens ena sida har gått sönder och hålls samman av en järnplåt med smidda spikar. Färgen är delvis avskavd. Den ena selklacken sitter löst. I övrigt är den i bra skick.


Selbåge, av björk. Målad i grågrönt, rött, blått, gulbrunt och vitt. Rikt skulpterad: vasliknande mittparti, omgivet av två nedåt- och innåtböjda akantusblad, ändarna med utåtvända hästhuvuden med refflade manar. Fasta, ovala selklackar med urkälade ornament på översidan. Ena stödet med järnbeslag. Br. 51 cm. H. 34,4 cm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KVINNA FEST MAN

ARKEOLOGI BEFÄSTNING FORNBORG

BYGGNAD

Skrapa

Skrivmaskin

Akvarell