Föremål

                

Inventarienummer: M2157   Sakord: Syskrin , Krympkärl

Material: BjörkFuru
Teknik: SnidatKarvsnittMålat

Brukare - Brukningsort: Kramfors Vibyggerå 
Säljare till museet: G. Bylund Örnsköldsvik 

Skrinet är målat i blått, rött, grönt och brunt. Alla yttersidor utom botten är dekorerad med geometriska ornament i karvsnitt över hela ytorna. Mönstren är bemålade. Själva skrinet är 10 cm högt. Locket är 3,5 cm högt. Det består av ett avfasat skjutlock som kröns av ett ca 2 cm högt handtag. Lockets utsidor är helt täckt av ornament som är bemålat. Botten, insidan av lock och skrin är omålade. Skrinets sidor är snidat ur ett stycke. I botten finns en fals mot vilken botten är limmad.

Tillstånd: Den ena långsidan har en spricka men för övrigt är allt i mycket gott skick. Skrinet är inköpt av G Bylund från Örnsköldsvik.


Ask av trä, (enligt gamla katalogen syskrin) med skjutlock. Rektangulär bottenplan. Uppåt svagt inåtlutande sidor. Skuren i ett stycke med botten inpassad i fals. Låga fötter i hörnen. Dekor i karvsnitt och uddsnitt i geometriska former. Locket sluttar åt alla sidor från centrum där en våggrepe med fyra fästpunkter är skuren ur samma stycke. Ornerat med karvsnitt och uddsnitt. Målat i gula och röda bårder med inslag av gulgrönt, blått och brunt. Svaga ristningar och blyertstecken under asken och locket.

Tillstånd: Större vertikal spricka på ena långsidan. Skjutlockets långsidor är nötta och delvis "uppruggade".

Åtgärd: Dammsugen. Rengjord med balsamterpentin.

Anmärkning: Från Vibyggerå sn. Åg. Inköpt av G. Bylund, Örnsköldsvik.

(Ur dokumentation av BS 1984-05-10).

Skrin, av björk med skjutlock. Skrinet försett med handtag och fyra fötter. Mycket rikt dekorerat med snidade och målade geometriska ornament i karvsnitt och i färgerna blått, rött samt ljust och mörkt brunt. L 18,5 cm. B 13 cm. H 13,5 cm. (inkl handtag).

Vibyggerå sn.

Inköpt av G Bylund, Örnsköldsvik.

(Ur lappkatalogen).

Krympskrin i björk, botten och lock också i björk. Med största sannolikhet också av samma slöjdare som M4665, M5498, M6347, M5898, , M3667, M15648.
/AG 23 april 2010


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KYRKA KYRKSTAD

KYRKA

KYRKA KYRKOTEXTIL ANTEPENDIUM

Gjutform

Stickbräda

Garveriredskap