Föremål



Inventarienummer: M26782   Sakord: Tavla

Material: MasonitOljaTrä
Teknik: Målat
Tid: 1951

Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: Musikkonsulent Alvar Byström Härnösand Härnösand 
Förutvarande ägare: Säbrå kyrka Säbrå Säbrå 
Givare: Kyrkoherde Lars Eriksson Älandsbro Säbrå 

Olje/alkydmålning på masonit med förgylld ram, signerad "Alvar Byström -51, S.T. Nr. 358:3-4"

Motiv: Ett kors mot bakgrund av en stiliserad stad. Ovanför korset ett moln med ljusstrålar. Kulörer i pastelltoner och brunt, guld- och silverbronsering.

Alvar Byström föddes den 3 mars 1903 i Själevad, Ångermanland. Hans föräldrar hette Evelina och Einar Byström och dom bodde op gården Karlsund i Själevad. Alvar fick sex syskon. Vid 12 års ålder flyttade han med familjen till Husum. Efter avlagd avgångsexamen och konfirmation började han arbeta vid Husums sulfatfabrik som kontorsbiträde.

År 1924 flyttade familjen till Härnösand. Artur Larssons engrosslager blev Alvars nya arbetsplats. Han fick i lärdomsstaden rika tillfällen att utnyttja sin talang som musiker och sångare inom Evangeliska Stiftelsens (E.F.S.) verksamhet där.

År 1928 sökte Alvar in vid Johannelunds Teologiska Institut i Stockholm där han utbildade sig till predikant (som det kallades på den tiden) idag pastor inom E.F.S. Han studerade även vid Stockholms organist och körledarskola.

Sin första anställning som postor hade Alvar vid Rigsta kapell i Söråker, mellan åren 1931- 1934. Under den tiden gifte han sig den 6 november 1932 med Wanja Johansson från Härnösand och den 9 december 1933 föddes dottern Wanja Birgitta.

Hösten 1934 förändrades predikantens liv, han blev då utsedd till resesekreterare för musikverksamheten inom E.F.S. och familjen flyttade till Härnösand. Efter en tid blev han musikkonsulent inom E.F.S., vilket innebar att han fick ta hand om E.F.S-körer i hela landet både damkörer, manskörer, blandade körer, solister samt ordna Riksmusikkurser, sånggudstjänster och ordna sångarresor i Norge, Finland, Tyskland, Danmark, bland annat. Han var även med i olika E.F.S. kommittèer.

På 1950-talat var Alvar initiativtagare till musiklinjen vid Mellansels folkhögskola. Han gjorde under åren även flera grammofoninspelningar, men även radio och Tv framträdanden.Alvar kallades för "Sångargeneralen" inom E.F.S. Sången och musiken blomstrade och Alvar var den store dirigenten och ledaren som hade förmåga att entusiasmera både sångare och musikanter. Han behärskade flera instrument, men fiolen blev hans eget instrument som han spelade på ett mästerligt sätt. Den dubbla fiollådan hade han alltid med sig på alla resor. Det skrevs om honom en gång: " En Alvar Byström utan fiol i våra dagar är som en människa utan kropp".

På 1940-50 talet skrev Alvar tillsammans med två bröder Axel och Thure text och musik till många andliga sånger som gavs ut på E.F.S. bokförlag i Stockholm under namnet Brödratrions Sånger samt Evangelium I,II,III och IV.

I augusti 1967 blev Alvar änkeman och en månad senare var han med om en bilolycka i Hälsingland och miste då sitt ena öga.

År 1972 fick Alvar en hjärnblödning och blev förlamad i väster arm och ben, han blev liggande på Öbackagården i Härnösand i 2 1/2 år, men kämpade och kom igen, men blev sittande i rullstol. Det var under den tiden som han på allvar började med sin hobby. Målat och ritat hade han gjort ända sedan barnsben, men under de aktiva åren som musikkonsulent blev det inte så mycket av med hobbyn på grund av tidsbrist. Målning och teckning gav hans liv mening och innehåll när han blev rullstolsbunden.

Alvar har målat altartavlor i E.F.S. lokaler, så även altartavlan på Öbackagården 1974. Han har även haft flera utställningar av sina alster. Månget hem i vårt avlånga land har nog berikats med en tavla signerad Alvar Byström. Utanför domkyrkans högra sida från ingången räknat finns en sten med motiv av gamla kyrkan som också är signerad av A. Byström.

Sista åren av sitt liv bodde Alvar på Öbacka-gården, där han efter ett långt och händelserikt liv slutade sina dagar den 1 februari 1996, nästan 93 år. Han hörde till dem om vilka det kan sägas: Deras gärningar följa dem efter. Själv sade han många gånger: Var dag är en sällsam gåva en skimrade möjlighet.
Under hans dödsannons skrevs: Det är sång uti Guds himmel, sådan sång ej finnes här.

Birgitta Pettersson.


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


KYRKA

BOSTADSHUS BYGGNADSDETALJ FRITIDSHUS

BERG HAV

Duk

Vävprov

Skolplansch