Föremål

      

Inventarienummer: M29147   Sakord: Garnfärgprov , Fjällig taggsvamp

Material: UllSvamp
Teknik: Färgat
Tid: 2004-04-14
Samhör: M29129-M29266

Givare: Hjördis Lundmark Ytterlännäs Bollstabruk Mällby 

Namn på svampen som används till färgning av garn är: Fjällig taggsvamp.

Viktiga kännetecken: Mycket storväxt art, hatt upp till 30 cm bred och fot 5-10 cm hög och 1-3 cm tjock. Mycket unga ex.- inte större än 1 dm i hattdiameter - kan användas som matsvamp.

Färg/färgning: Fjällig taggsvamp är en synnerligen mytomspunnen färgsvamp på så sätt, att den länge har ansetts kunna ge eftertraktad blå färg på -betat ullgarn. Några har lyckats med detta men än fler har tyvärr misslyckats.

Man har försökt att få den blå färgen med alla möjliga metoder.Sådana kan t.ex gå ut på att enbart använda fjolårsexemplar. Eller att endast använda ruttnande svampar, eller sådana som man har sett till, att de först har blivit djupfrysta, antingen ute i naturen eller genom att lägga färsk svamp i frysen.

Vi törs dock påstå att ingen av dessa metoder har visat sig vara pålitliga.Det var först efter det att Hjördis lyckats visa, att det var fruktkroppar från en tallhed som gav blå färg.

Detta har i sin tur inneburit att en nygammalart har "sett dagensljus", nämligen sårcodon squamqsus, motaggsvamp (se nästa uppslag). Att det trots allt ändå finns personer som lyckats få blå färg av fjällig taggsvamp tror vi kan bero på, att de då har plockat och använt motaggsvamp i stället. De två arterna är nämligen mycket lika varandra.

Ett kraftigt färgbad av fjällig taggsvamp, Sarcodon imbicatus (400 g torkad svamp/1 hg garn), ger dock en beige färg på-betat ullgarn med ljushärdighet 3, oavsett om man höjt pH eller inte. Med pH 9-10 kan man visserligen få en något mustigare beigebrun färg, men varken ljushärdigheten eller blåfärgningen ökar (jfr de 4 proverna t.h.).

(Ur boken " Färgsvampar & svampfärgning skriven av Hjördis Lundmark och Hans Marklund 2009).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FOTBOLLSSPELARE

RIVNINGSHUS

KRAFTVERKSDAMM

Skolplansch

Gjutform

Skåp