Föremål

      

Inventarienummer: M29200   Sakord: Garnfärgprov , Zonerad spindling

Material: UllSvamp
Teknik: Färgat
Tid: 2002-10-27
Samhör: M29129-29266

Givare: Hjördis Lundmark Ytterlännäs Bollstabruk Mällby 106 

Namn på svampen som användes vid färgning av garn är: Zonerad spindling.

Viktiga kännetecken: Medelstor " dyster" men elegant kanelspindling. Ett äldre namn på denna art är mörk kanelspindelskivling. Hattdiameter upp till 6-7 cm och fot upp till 8-9 cm hög.


Färg/färgning: Mycket bra färgsvamp som lätt blir förbigången - t.o.m av erfarna färgsvamp- plockare- dels på grund av sitt " alldagliga " utseende, dels för att den kan vara svår att hitta. Den ger dock en stor skala eftertraktade färger, från rödaktiga till framför allt orange - gulaktiga och med en mycket bra till bra ljushärdighet (5,5,4).

När man håller denna svamp i sin hand och betraktar den får man lätt det intrycket att den bör ge gulaktiga färger åt färgbadet och således även åt garnet som ska färgas.

Man blir därför förvånad när det i stället visar sig att färgen blir rödaktig, åtminstone i förstabadet. Detta beror givetvis på att skivorna till största delen innehåller ett rött antrakinon-färgämne (dermorubin), och resten av fruktkroppen - inklusive skivornas egg - innehåller gula antrakinon- färgämnen ( t.ex dermoglaucinglukosid, emodin och emodinglukosid).

Och eftersom det röda färgämnet tas upp fförst av garnet, så blir förstabadet rödaktigt. Det röda räcker dock inte till så mycket mer än detta bad, varför resten av baden blir mer eller mindre orange till gulaktiga.

(Ur boken " färgsvampar & svampfärgning " skriven av Hjördis Lundmark och Hans Marklund 2009).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS FISKAREBOSTAD

VINTERBILD FRILUFTSMUSEUM HERRGÅRD BOSTADSHUS

BERG

Skära

Prydnadsfigur

Huvudbonad