Föremål

    

Inventarienummer: M29202   Sakord: Garnfärgprov , Sumpspindling

Material: UllSvamp
Teknik: Färgat
Tid: 2003-03-01
Samhör: M29129-29266

Givare: Hjördis Lundmark Ytterlännäs Bollstabruk Mällby 106 

Namn på svampen som användes vid färgning av garn är: Sumpspindling.

Viktiga kännetecken: Kan variera kraftigt från spinkiga former med liten hatt och lång, smal fot (närmast som på bilden ovan) till kraftiga former med uppsvälld (ihålig) fot och kraftig hatt (infällda bilden ovan) Finns även i en ljusare form (se nästa), som innehåller mindre mängd röd färg och har andra biotopkrav.


Färg/färgning: Denna vackra kanelspindling med sin speciella växtplats får räknas till de mer exklusiva bland de mycket bra färgsvamparna. Dels för att den inte är särskilt allmän, dels för att den ger en speciell färg på garnet med en mycket hög ljushärdighet (5, ovan).

I ett kraftigt förstabad (40 g torkad svamp/ 1 hg -betat ullgarn och med svampstyrt pH,5) får man en vacker, svagt brunröd till mörkt laxrosa färg. I efterbaden försvinner den rosa tonen mer och mer och garnet blir först ljust laxrosa och i tredjebadet ännu ljusare laxrosa. Sumpspindling innehåller både röda (dermorubin) och ett flertal gula antrakinonpigment.(Ur boken " färgsvampar & svampfärgning " skriven av Hjördis Lundmark och Hans Marklund 2009).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KVINNA

FÄBOD BIL BOSTADSHUS

FASAD BYGGNAD

Konservöppnare

Snusdosa

Solvbräde