Föremål

    

Inventarienummer: M29212   Sakord: Garnfärgprov , Gulskivig spindling

Material: UllSvamp
Teknik: Färgat
Tid: 2002-10-27
Samhör: M29129-29266

Givare: Hjördis Lundmark Ytterlännäs Bollstabruk Mällby 106 

Namn på svampen som användes vid färgning av garn är: Gulskivig spindling.


Viktiga kännetecken: En mycket mångformig art som påträffas på många olika typer av växtplatser. Här beskrivs (bilden ovan och t.h.) en storvuxen och ganska mörkfärgad form.

Färg/färgning: Mycket bra färgsvamp som ger varierande färgresultat beroende på de många olika former, eller rent av arter, som man kan urskilja.

Med tanke på de vackert gula skivorna kan man förvänta sig att få en klargul färg på garnet vid färgningen. Så är dock inte alltid fallet. I stället får man ibland, även i ett kraftigt färgbad (minst 40 g torkad svamp/ 1 hg -betat ullgarn och med svampstyrt pH, 5), en blekt gul till halmgul färg.

Efterbaden ger samma färg men svagare. På så sätt skiljer sig denna art från de kanelspindlingar som innehåller röd färg.Dessa ändrar färgnyans i efterbaden, beroende på att de innehåller både röda och gula färgpigment.

Gulskivig spindling innehåller i stort sett endast gula antrakinonpigment, t.ex endocrocin, dermolutein och flavomannin -6,6-dimetyleter ( den senare är en s.k dubbelantrakinon).

(Ur boken " Färgsvampar & svampfärgning " skriven av Hjördis Lundmark och Hans Marklund 2009).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FRIKYRKOINTERIÖR FRIKYRKA

Ateljebild

ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING KYRKORUIN ARKEOLOGI

Vävprov

Målning

Vävprov