Föremål

      

Inventarienummer: M29213   Sakord: Garnfärgprov , Grönköttig spindling

Material: UllSvamp
Teknik: Färgat
Tid: 2003-03-11
Samhör: M29129-29266

Givare: Hjördis Lundmark Ytterlännäs Bollstabruk Mällby 106 

Namn på svampen som användes vid färgning av garn är: Grönköttig spindling.


Viktiga kännetecken: En mycket vacker, köttig och medelstor till stor kanelspindling. Hattdiametern kan bli upp till 8 cm. Anses vara en av våra bästa färgsvampar, för att den är både färgstark och har hög ljushärdighet.

Färg/färgning: Detta är en både ovanligt vacker och mycket bra färgsvamp. Den innehåller rikligt med gula färgpigment (antrakinoner).

Ett mycket starkt färgbad (40 g torkad svamp) räcker till flera bad. Den färg man får varierar från mörkt ockragul till guldgul (på -betat ullgarn). Eftersom svampen i stort sett endast innehåller gula pigment (emodin, emodinglukosid, dermolutein och dermoluteinglukosid) ger efterbaden enbart ljusare och ljusare färg (jämför föregående art, blodspindling). Med ett så kraftigt färgbad som 40 g torkad svamp/ hg garn,kan man få ut så mycket som 7-10 bad med obetydligt mindre färg på garnet för varje bad.

Ljushärdigheten är 5-4 vilket får betraktas som mycket högt, när det gäller gula naturfärger. Eftersom hållbara, gula färger är svåra att erhålla av växter, får kunskapen om denna svamps färgegenskaper anses vara mycket betydelsefull

(Ur boken " Färgsvampar & svampfärgning " skriven av Hjördis Lundmark och Hans Marklund 2009).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


ÄLV

BONDGÅRD BOSTADSHUS VINTERBILD JORDBRUKSBEBYGGELSE

HÄST BRANDKÅR

Stol

Säng

Plånbok