Föremål

      

Inventarienummer: M29230   Sakord: Garnfärgprov , Orange taggsvamp

Material: UllSvamp
Teknik: Färgat
Tid: 2002-10-27
Samhör: M29129-29266

Givare: Hjördis Lundmark Ytterlännäs Bollstabruk Mällby 106 

Namn på svampen som användes vid färgning av garn är: Orange taggsvamp.

Viktiga kännetecken: Fruktkropparna är 5-10 cm breda, oftast sammanvuxna till stora "kakor ". Foten är 2-10 cm hög och upp till ett par cm tjock.

Färg/färgning: Mycket bra färgsvamp eftersom ett kraftigt färgbad (160 g torkad svamp/ hg - garn) ger eftertraktade, grönaktiga färger på ullgarn, och på så sätt kan den bli en ersättare till de rödlistade och hotade arterna tall- och grangråticka, vilka båda tillhör våra bästa gröngivande färgsvampar. För att få en grön färg av orange taggsvamp måste färgbadet göras basiskt, t.ex med ammoniak, så att pH håller sig runt 8-9 (=förhöjt pH).

Den gröna färgen påminner om den färg man får av tallgråticka (s. 142), men tonen är kallare grön och inte lika intensiv. På obetat ullgarn och påå silke får man en ännu kallare och mera olivbladsgrön färg. Ljushärdigheten är relativt hög (3) på båda baden.

Orange taggsvamp innehåller teleforsyra (blått färgämne) och atromentin (brunt färgämne). Den senare fälls ut vid lågt pH (se bilder t.v.). Ljushärdigheten är mycket hög (6-5). Dessutom innehåller svampen aurantiacin (rött- orange färgämne), som dock fäster dåligt på ullgarn.



(Ur boken " Färgsvampar & svampfärgning " skriven av Hjördis Lundmark och Hans Marklund 2009).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


FRIKYRKOINTERIÖR FRIKYRKA

STADSMOTIV

TIMMERUPPLAG INDUSTRIOMRÅDE

Band

Stol

Ljuslåda