Föremål

        

Inventarienummer: M3668   Sakord: Ask , Ljuslåda

Material: Trä
Teknik: HyvlatMålatLaxat
Tid: 1740

Brukare - Brukningsort: Härnösand SÄBRÅ NYLAND 
Säljare till museet: A BYSTRÖM 
Monogram - Initialer - Påskrift: G.A.D. 1740 

Ask av trä, laxad i hörnen, skjutlock i skåra, längsgående. Bottnen utanpåliggande med utkragande kant runt om. Målad med oljefärg: Svarta fält med efter kanterna röda ramar. På locket: Krans i rött och vitt, inom denna: "G.A.D.", "1740".

Tillstånd: Lortig, sliten.

Åtgärd: Torkad med fuktig trasa (vatten), torkad med terpentin och parafinolja.

"LJUSLÅDA DYLIKA lådor användes att insamla talgljus till kyrkan varje år och funnos en i varje by vilka gick i tur och ordning bland byamännen...".

Neg nr: 85A-163:6, A12773.

(Ur dokumentation av BW 87-11-28).


Ljuslåda, av furu. Rektangulär låda med skjutlock. Sammanfogad med sinkning och botten fastnaglad med tränaglar. Längs lådans överkanter en list under vilken finns ett spår vari locket löper, ena kortsidans list sitter på locket. Målat i blått och rött. Locket dekorerat med blommotiv i hörnen och mitt på en krans vari är målat GAD 1740. Dekorationerna i blått, vitt och rött. Lådorna användes till att insamla talgljus till kyrkan och det fanns en i varje by där den gick runt i turordning bland byamännen.

Rektangulär låda med lock. Runt övre kanten på insidan ett spår för locket, som skjuts in från ena kortsidan. Lådan är utanpå svartmålad med röda kanter och inuti röd. Lockets undersida är röd medan ovansidan är svart samt försedd med vegetativ dekor i vitt och rött. Locket märkt G.A.D. 1740. H 13 cm. L 35 cm. Br 22,5 cm.

Anm: Ljuslåda användes för att årligen insamla talgljus till kyrkan och fanns i varje by, där den gick runt i turordning bland byamännen.

Nylands by, Säbrå sn.


Inköpt av A. Byström.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


ÄLV BOSTADSHUS

BAGARSTUGA

HÄST KORNHÄSSJA SPANNMÅLSSKÖRD SKÖRDEARBETE

Tapetprov

Cykel

Tändsticksställ