Föremål

    

Inventarienummer: M369   Sakord: Skåp , Hängskåp

Material: TräMetall
Teknik: SkuretSmittMålat

Brukare - Brukningsort: Örnsköldsvik TREHÖRNINGSJÖ KANTSJÖ 
Förutvarande ägare: Örnsköldsvik TREHÖRNINGSJÖ KANTSJÖ 

Hängskåpet har en rikt dekorerad framsida som består av två par dörrar i mitten och en öppen avlång del under och ovanför dörrarna. Skåpet har en rak nederlist prydd med en rad spjäl målade i olika färger. Under taklisten finns en genombruten vågformig öppning och datering "1724". Dörrarna nederst är dekorerade med påklistrade runda former och överst runda genombrutna. Skåpets framsida har dekorativt profilerade kanter prydda med påklistrade blad, blommor samt ett kors längst ner. Skåpet är rödmålat och allt dekor är gult, rött och grönt. Skåpet har inget bakstycke.


Hängskåp av allmogetyp. Vinkelformat krön, genombrutet med ett vågband samt ett runt hål mitt på överst och ett långt rektangulärt nederst. Skåpet har fyra luckor. De två övre är genombrutna av runda hål, de två nedre är prytt med runda upphöjda ringar. Innanför finns två hyllplan. Under finns en utdragslåda ornerad med runda stavar och knoppar. Utdrages med metallknopp med ring mitt på. Under lådan finns en bård av lite större stavar. Hela framsidan har snidad ram med bl.a. hjärtan, löv och kors. Skåpet är rödmålat med orneringarna i grönt, svart, gult, brunt och rött. Krönets list samt listerna kring luckorna och lådan är guldfärgade. På krönet står skrivet i guld: "1724".

Tillstånd: Listen på krönets högra sida samt vissa ornament har förkommit.

(Ur dokumentation av PK 92-05-21).

Hängskåp målat i röd färg. Dörrarna och framsidan i övrigt har en skulpturalt i utformad dekor. Upptill krönes skåpet av ett tresididt gavelfält. Skåpet är inrett med hyllor.

H (största) 77 cm.
Br. (största) 59 cm.
Skåpdjup 24 cm.

Kantsjö by, Trehörningsjö sn.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


LOTTERIVINST HÄSTKÄRRA

FRILUFTSMUSEUM KLOCKSTAPEL STIGPORT

UTSTÄLLNING RUMSINTERIÖR

Ljusstake

Teckning

Damsko, par