Föremål

    

Inventarienummer: M3699   Sakord: Stol

Material: Barrträ
Teknik: SvarvatMålat
Stil: Gustaviansk
Tid: 1790-1810

Brukare - Brukningsort: Härnösand HEMSÖ 
Säljare till museet: ANTIKHANDLARE NM ÅMELL 

Svarvade, raka bakben och runda framben med skuren bladhölstring som dekor. En rak sarg prydd med snidat bladband. Sidosarger har utom bladbandet en ytterligare dekor bestående av två mindre slåar som binds i mitten med en rekatngulär bricka. Ryggstödet är rakt och rikt dekorerat vid överstycket med stiliserade hörnrosetter och en rad spjäl i mitten. Mittbrickan är i form av en antik vas mellan två sidoslåar. Stolen är brunmålad. Stolen har en sengustaviansk stil med kraftiga inslag av empire stilen.

Tillstånd: Sitsen fattas. En liten slå vid ena sidosargen är borta. Färgen flagnar. Framsargen och ena sidosargen är delvis förstörda. Hörnklämmor av järn är rostiga.

( Ur dokumentation av KF 92-11-11).

Stol av gustaviansk typ. Av barrträ, mörkbrun färg. Raka svarvade ben, av vilka de främre upptill har inskuren bladutsmyckning. Sargen är på tre sidor prydd med snidad banddekor. Två svängda ribbor omkring rektangulär mittbricka är fästa i undre kanten av sargens bägge sidor. En ribba saknas. Järnbeslag sitter i hörnen på sargens undersida. Sits saknas. Ryggen har raka sidorstolpar samt tre horisontala slåar - utsmyckade med inskuret mösnter -, mellan vilka finns lodräta spjälor.

Höjd 85,5 cm.
Sitsdjup 38 cm.

Hemsö sn.

In köpt; C. Åmell

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KYRKA KONSTVERK KYRKOINVENTARIE

BYGGNAD

HÖHÄSSJA HÄST GRUPPORTRÄTT

Vävprov

Teckning

Vävprov