Föremål

      

Inventarienummer: M3738   Sakord: Stol , Husförhörsstol

Material: Trä
Teknik: SnickratSnidatMålat
Stil: Nyrenässans
Tid: 1880-1910

Säljare till museet: HANDL BURHOLM 
Brukare - Brukningsort: Örnsköldsvik SJÄLEVAD NORDANÅS 

Husförhörsstol. Balusterformade och raka ben förenade med varandra genom sidoslåar, fram- och bakslåar. Slåarna vid benens fötter har raka överkanter men balusterformade ned. Slåarna vid benens mitt är raka, en rak sarg. En enkel sits sitter på sargen. Ryggstödet har raka och fyrkantiga ryggståndare avslutade längst upp med snidade maskaroner. Överstycket har en avrundad övre kant och en rak nedre. Fem svarvade spjäl fyller ryggstyckets mitt. Stolen är brunmålad.

Tillstånd: Färgen krackelerar på några ställen.

(Ur dokumentation).


Husförhörsstol. Kolonformade raka fram och bakben med två tvärslår mellan varje två ben. De lägsta tvärslåarna är raka i övre kanten men ganska utsvängda nedåt. Övre tvärslår är raka men med en del räfflor. Sargen är rak och endast vid bakstycket lika utsvängd som de lägsta tvärslåarna. Sitsen är av trä. Ryggstödet består av fyrkantiga uppåt avsmalnande ryggståndare, dekorerade med lejonhuvud i relief. Överstycket är av en vertikal bräda. Mittsycket består av fem profilsvarvade pinnar.
(Ur dokumentation av KF 92-11-13).

Stol av björk och barrträ. Färg mörkbrun,ådrad. Benen, balusterformade, sammanbindas av 8 slåar. Sargen och de nedersta slåarna ha undertill klammerformiga inskärningar. Under ryggbrickan svarvade profilerade spjälor (5 stycken). Ryggbrickans övre kant bågsvängd. Ståndarna sluta överst i skulpterade lejonhuvuden. Ett stycke under vardera lejonhuvudet bågformiga inskärningar, som på den ena ståndaren sitta ungefär i jämnhöjd med ryggbrickans övre kant, på den andra något längre. H. 104,5 cm. Br 47 cm. Dj. 37,5 cm.

(Stolen en s.k. husförhörsstol).

Nordanå by, Själevad.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


MILSTOLPE MILSTOLPE FRILUFTSMUSEUM

TÄTORTSBEBYGGELSE LANDSBYGDSBEBYGGELSE

SKOLA INNERTRAPPA

PYRAMID

Vävprov

Snusburk