Föremål

              

Inventarienummer: M3835   Sakord: Bälte , Sjesjö´t

Material: SilverYlleMässing
Teknik: VävtSyttSmitt

Säljare till museet: G BERGFORS Örnsköldsvik GIDEÅ 
Brukare - Brukningsort: VITTANGI 

Beskrivning:
Bälte, (sjesjö`t) med ring (renkos), nålhus (menkekåta), silverspänne (kapsa-sulki) av norsk-lapsk typ, (uppg. enligt gamla katalogen), bältet av ylle i upphämtamönster på linbotten, mönster av tre längsgående, sammansydda band i huvudsakligen rött med gula inslag, (geometriska mönster) samt några längsgående, svarta och blågröna trådar. Foder av blå yllevadmal. I ena änden ett silverspänne, stämplat, otydlig stadtsstämpel, i andra änden ett rektangulärt tennbeslag med stiliserat mönster. Fästet på bältet är även en rund silverplatta (knapp) med en uppstående, räfflad valk tvärsöver. I bältets nederkant är en gjuten mässingring med genombrutet mönster, (stiliserat djur?).

Bältet har använts av en samekvinna, på bältet är fästat ett nålhuvud och en kniv. Bältets baksida är av blått yllefilttyg, framsidan består av tre hopsydda band. Varptrådarna är i rött, gult, blått och svart, av ylle samt vitt av bomull, inslaget är av vitt bomullsgarn. I bältets ändar är en remsa av gult filttyg fastsytt. I den ena änden är ett spänne i silver fastsytt, utsidan har ristad ornamentik i form av en enkel blomma med sicksackmönster. Kanterna är profilerade och utmed dem löper små sicksackmönster. Det är stämplat med JEP, tre kronor, G och Q6. Spännets rörliga del har gjutet mönster i relief. I bältets andra ände fäster spännet i en läderbit. Bältet stängs också med ett flätat (påtat?) snöre i ylle och med tofs, det viras runt en knapp som troligtvis är tillverkad i tenn och gjuten i stiliserad relief. 20 cm in på bältet från spännet finns en silverknapp med ås och mönster som av ett snöre. (Samma som skärp med inv.nr. M10178). På dess baksida står stämplat OS, h och LG. 1/2 cm från samma ände hänger en genombruten, rund mässingplatta, den har ett mönster som påminner om ett fyrbent djur med lång svans. I denna platta hänger ett nålhus och en kniv. Nålhuset hänger i ett tvinnat skinnsnöre med stopp av liten tenn/blykula. Nålhuset har ett hölster av mässing, i änden på nålhuset hänger en stor mässingring. Kniven hänger i samma skinnsnöre som nålhuset, den har en mindre mässingring som är fästad i en fast mässingögla på knivslidan. Knivslidan är 16,2 cm lång och tillverkad av pressat läder med ornamentik, dessutom är den förstärkt av mässingplåt. Den övre delen har ett 3 cm brett band, på slidans framsida buktar slidan ut 1,8 cm nedanför överkant och bildar en liten separat slida, evenuellt för mindre kniv, se inv.nr. M739. Mässingplåten har två ristade, parallella våglinjer och tre dubbellinjer. 1,8 cm nedanför finns ytterligare ett mässingband, det har två grupper om tre linjer inristat. Slidans spets är klädd med mässingplåt med en rund knopp i spetsen. Slidans främre del är dekorerad med stiliserad växt i mässingplåt, sidorna och bakstycket är förstärkt med mässing. Kniven har ett träskaft med mässningplåt i över- och underkant, kniven är 6,3 cm lång och ser ut att vara väl använd.

Ur lappkatalogen:
Bälte, af väfda band i ylle, rödt, gult, grönt på hvit bomullsbotten. Bältets bredd 8,5 cm. Fodradt med blå filt. Spänne af silfver, dessutom stänges skärpet genom en snodd, som surras kring en knapp. Dessutom sitter fästad en ornerad mässingring, hvari hänger ett stort nålhus af mässing med mässingring. Sentråd sitter inuti etuiet. Längd 53 cm.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS HOTELL

ARKEOLOGI GRAVFÄLT GRAVHÖG GRAVANLÄGGNING

SNICKERIFABRIK SNICKERIVERKTYG

Tapetprov

Hyvel

Ur