Föremål

          

Inventarienummer: M3926 A-B   Sakord: Golvur , Klockfodral med urtavla

Material: FuruMetallJärn
Teknik: SnickratSnidatMålat
Stil: Rokoko
Tid: 1770-1800

Säljare till museet: S PETRÉ 
Brukare - Brukningsort: NYSÄTRA ÅNÄSET 

Golvur. Fodralet består av sockel, mellandel och huv. Sockeln har runda former med tunn och profilerad fotkant, rundare form i mitten och igen avsmalnande upptill. Sockeln är brunt marmorerad och dekorativt målad med blommor i blå färger. Sockelns framsida har ett profilerat fönster, målat med blomdekor i rött, vitt och svart. Sockeln avslutas med profilerad och framskjutande kant. Mellandelen är något avlång, smalare nertill och upptill och mjukt avrundad i mitten. Framsidan är försedd med en avlång dörr till urverket. Hela ytan är målad; sidorna med brun färg, framsidan vit och dörren blå. Dessutom finns det överallt blomsterdekor med blad i olika färger. Huven är fyrkantig med en dörr till urtavlan fram och blindfönster på sidorna. Framsidan är prydd med balusterformade sidokanter i rött. Huven är krönt med något framskjutet och brutet krön, med en grön nedre kant och svart längst upp. Fodralet är märkt med reg.nr. M3926a och urtavlan M3926b. Urtavlan är av järn och har romerska siffror. På mellandelens dörr är målat på insidan "1780 aj". (Ur dokumentation).


Klockfodral för golvur, av granträ, i närmast rokokomässiga former. Överst fyrsidigt hus för urverket, med halvkolonner utskurna i de lodräta kanterna framtill. Ovankantens list är svängd på mitten samt undertill repstavsliknande vulst. Därunder är klockfodralet smalt med utåtsvängd kontur, utom nedersta delen som är (lodrät). Locket (på gångjärn) har även svängd kontur. Listparti med kälning över och under detta parti av klockfodralet. Nederdelen har rel. svagt svängd kontur med spegel med svängd kant. Urverkshuset är vitmålat med blomster och snedstreck i rött, brungult m.m. Halvkolonnerna röda. Krönlisten upptill svart, nertill blå med repstavsimitat. Indelning med sneda tvärstreck. Mellanpartiet vitmålat med svart kant och med blomster. Underdelen brun med svart kant samt blå spegel med blomster. Fodralet är ganska smalt i genomskärning sett, sidorna bruna med blomster i blått, rött, vitt. Urtavla med romerska siffror, (visare saknas). Lod saknas. På mellanpartiets dörr målat i insidan i rött: 1780 AJ.

Höjd 2,33 m., bredd 0,40 m., tjocklek 0,18 m.

Urtavlan består av tennring, 200 mm i diam. Med romerska siffror monterad på bakplatta av järnplåt, kvadratisk med 260 mm sida.

Inköpt av S. Petré, mars 1913, från Ånäset, Nysätra socken.

(Ur lappkatalogen).


A) Golvursfodral, av mycket utdragen form, i tre delar. Nederst sockel med svagt utåtsvängda sidor. Utdragen mellandel, på vilken finnes en dörr med avsmalnande ändar, smalast upptill. Kvadratisk huv med bågformigt rundad överdel. Rund öppning för urtavlan, 26 cm i diam. Framsidan prydd med målade blommor, vilkas stjälkar på sockeln bildar ett nätmönster. Dörren på mellandelen 79 cm hög och en träspegel på sockeln målad i blå färg. Sockeln i övrigt målad med brunockra, mellan och överdel vita. Blommor blåa, gröna och röda. Listerna svarta.

Fodralets höjd 232 cm, bredd 45 cm, djup 16 cm.

B) Urtavlan av järn, 26 cm i kvadrat, på vilken finnes en tennring, 20 cm i diam. Med romerska siffror.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer
UTHUS

INDUSTRIANLÄGGNING INDUSTRIOMRÅDE MASSAFABRIK MASSAFABRIK TIMMER

Teckning

Vävprov

Stol