Föremål

          

Inventarienummer: M3928   Sakord: Skåp , Ståndskåp

Material: FuruMetall
Teknik: SnickratSnidatMålat

Brukare - Brukningsort: Ragunda RAGUNDA 
Säljare till museet: GUSTAV BYLUND Härnösand SÄBRÅ 

Skåpet har raka former. Det består av en profilerad och framskjuten fotlist, en dörr i mitten och en framskjuten taklist. Fotlisten är rikt dekorerad med en bladdekor i grönt på röd botten. Dörren hänger på två gångjärn och är försedd med lås och dekorativt profilerad nyckelskylt i metall. Dörrens mittparti är prytt med två speglar ovanför varandra. Varje spegel är grönmålad och har en stor snidad blomma i grönt och rött. Hela skåpet är brunmålat med svartflammig fanérimitation med "solar" tryckta med svamp. Det finns tre hyllor invändigt. På skåpets dörr finns det inristade bokstäver och bokmärke längst upp. det är "ng iiiii g" med en lång sträck över mitten av alla "i". Enligt lappkatalogen kommer skåpet ursprungligen från Ragunda sn i Jämtland. Ett liknande skåp med samma flammiga fanerimitation finns i Mattmar och attribueras till Olof Jonsson-Falk, snickare från 1700-talet.


Ståndskåp av björk, utan fötter. Profilering med reliefskärningar upptill och nertill. Nertill bladknippen, som skjuter ut ur varandra och med en knut på mitten samt däröver plattare relief med uppstående blad m.m. Upptill profilerat krön med bladverk därunder samt ovanför detta en kraftig repstav med band i kors på mitten. Översta kanten bildas av en svagt profilerad, liggande bräda med spår av färg i vitt, rött och svart.

Skulpteringarna i övrigt upptill och nertill på skåpets äro målade röda, gröna och gula. Mitt på framsidan finns en dörr med två kvadratiska speglar med profilerade kanter. I speglarnas mitt vardera en kraftig reliefskulptur av 8-bladiga blommor. Speglarna äro gröna, liksom kronbladen i blommorna; inre delarna äro röda med svart knopp i mitten. Skåpet är i övrigt rödmålat, som nu har en violett anstrykning. Mönstring i svart: oregelbundna ådror samt rundlar och halvrundlar av radiära ådror. Inuti skåpet 3 hyllor.

Höjd 1,56 ., bredd 1,20 m., tjockledk 0,45 m.

Inköp mars 1913 av Gust. Bylund, Säbrå.

Från Ragnunda socken, Jämtland.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


POLIS STADSGATA KORTEGE

UTHUS BOSTADSHUS

VINTERBILD KYRKA

Dräkt

Nätnål

Bård