Föremål

                            

Inventarienummer: M4414   Sakord: Skrin

Material: TräBlyJärn
Teknik: SveptMålatSnidat

Brukare - Brukningsort: YTTERHOGDAL Flors by 
Monogram - Initialer - Påskrift: ISAK STENER 

Äska av trä i svepteknik. Långsträckt oval med svepändan hopfäst med två vertikala rader blynitar. En rektangulär och en rund ståndare. Botten fästat med järnspikar. (Tidigare ev. med trädymlingar). Platt lock i ena änden trätt över den runda ståndaren som uppåt avslutas med en knopp vilken låser locket. Lockets kortändar har orrstjärtsformade avslutningar. Äskan har en komplicerad låsanordning bestående av tio rörliga knoppar fästade i locket. Dessa påverkar en regel på lockets undersida. Under botten är inskrivet: "Isak Sterner". Ornerat med ovaler och geometriska motiv i karvsnitt och ristning. Varannan oval och partier på locket rödmålade (mönja?) f. ö. omålat.
Tillstånd: Lockets kortändar skadade. en låsbricka saknas på lockets insida. Rostiga spikar. Fläckar innuti. Från Flors by, Ytterhogdals socken, Härjedalen.


Ask, av spån. Oval. Lock med synnerligen invecklat konstlås. Ornerat i skärning med i ovaler inskrivna romber, trisceleartade ornament m.m. En del av ornamenter i rött. Märkt på bottnens undersida: Isak Stener.
L. 28,5 cm.
Br. 13 cm.
H 13,3 cm.
Flors by, Ytterhogdals sn, Härjedalen.
(Ur lappkatalogen).

Skrin, av granträ, ovalt med sidorna av svepspån. Sammanfogningen av spånets ändar och botten är med järnspik. I botten ristat ett namn / se bild/. I skrinets kortändar korta ståndare för locket; i dettas ovansida hål med halvklotformiga träknappar med kort, lodrät pinne, fäst i liten rund träskiva, som är infälld i urtagning på lockets undersida. I dessa skivor finns i kanten hack, som är avsedda att verka mot piggar i en annan, större, tunn träskiva infälld i lockets undersida. Denna platta är fäst med i sidled rörliga halvklotknoppar. Låsningen, som nu ej fungerar helt, sker gm att i den större plattan finns en tapp, som skall löpa ini hål i ena stolpen. Skrinets sidor täckta av ristade rutmönster med ovaler m.m. På locket ristad trebladsfigur m.m. Längd 28 cm, bredd 13 cm, höjd 13 cm. Namn ristat i skrinets botten. Isak Stener. Ristade ornament på skrinets sida. Ornament skuret i locket.
Från Flors by, Ytterhogdals sn, Härjedalen, juli 1913.
(Ur lappkatalogen).

Svepask i björk. Samanfogning via 9 tennstavar. Botten och lock i furu. Brunmålad med skuren dekor, karvsnitt och skurna linjer. Mittbården med stående ovaler, varannan målad i rosa. Botten utanpåliggande, ursprungligen pliggad, senare lagad med spik. Svepet har två ståndare fästa i botten. Den ena ståndaren fäster locket, som öppnas genom att svänga det runt sin axel (ståndaren). Komplicerad låsanordning i lockets undersida, tio infällda hjul som genom olika lägen låser/öppnar asken. Asken har ursprungligen haft ett handtag.
AG 23 april 2010


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FRIKYRKA

STIGPORT LADA

KVINNA MAN SJÖ

Vävprov

Strykjärn

Dosa