Föremål

      

Inventarienummer: M4758 A-B   Sakord: Golvur

Material: BjörkGlasMässing
Teknik: SnickratMålat
Stil: Biedermeier
Tid: 1830-1860

Brukare - Brukningsort: SKELLEFTEÅ 
Förutvarande ägare: SANDSTRÖM SKELLEFTEÅ 

Klockskåp. Sockeln är rak, rektangulär och står på en hög profilerad fotlist. En dörr med ett blint nyckelhål till höger och ett riktigt nyckelhål till vänster tar sockelns hela framsida. Några profilerade lister delar sockeln från mellandelen. Mellandelen är rak och avlång samt försedd med en bred träram och glasad mittdel som är dekorerad med böjträ. Det finns ett blint nyckelhål till höger och ett riktigt till vänster i dörrens ram. Den runda huven står på dekorativt svängd halsdel på profilerad list. Urtavlan bakom det runda glasfönstret består av tre visare; tim-, minut- och sekundvisare. Enligt huvudliggaren har klockan även visat datum. Klockan behövdes endast dras upp en gång om året. Klockfodralet är märkt med reg.nr. M4758a. Urverket har reg.nr. M4758b. I urverkets mittfält står namnet "Anders Lundmark, Skellefteå". Anders Lundmark var en urmakare och gjutare i Norsjö sn. Västerbotten. (Ur dokumentation).


A) Golvur, med verk och urtavla. Fodralet av ljuspolerad björk. Överst rund klockhuv med fönster för urtavlan, 33 cm i diam. Mellandel 125 cm hög, 47 cm bred. Sockeln 77 cm hög. Mellandelens framsida täckt av ett rektangulärt fönster, höjd 97 cm, bredd 32 cm. Över fönstret ett nätverk av spiraler av snidat trä. På mellandelens framsida en dörr, låsbar med nyckel. På sockeln ytterligare en dörr med ett förvaringsutrymme.

Höjd 260 cm, största bredd 62 cm, djup 23 cm.

B) Urverket med datumräknare och rund urtavla, timmarkering med romerska siffror i guld på vit botten, datum och sekundmarkering med arabiska siffror. I mittfältet namnet Anders Lundmark, Skellefteå. Sekundvisare saknas. Urverket av mässing, de två sidoramarna 15,4 x 15 cm, parallellt ställda med 5,6 cm avstånd. Klockan till slagverket saknas. Verket behöver dras upp endast en gång om året.

Har ägts av familjen Sundström, Skellefteå.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE FJÄRD

JORDBRUKSBEBYGGELSE

SJUKHUS SJUKHUS

Fat

Sko, par

Skolplansch