Föremål

    

Inventarienummer: M4972   Sakord: Stångbetsel

Material: TräLäderHorn
Teknik: SnickratSmittSnidat

Säljare till museet: N M ÅMELL 
Förutvarande ägare: Älvros Älvros Kyrkby 

Betsel, stånd av järn, cylindrisk med knopp i ena änden och trästift i andra. Sidostyckena av horn bildade en rät vinkel. Nackrem fäster i ena änden av vinkeln, i andra änden hål för tygelns fästning. Nackrem av läder i två delar. På remmarna fästa skygglappar. Sidostyckena dekorerade med ristat och skuret mönster, geometriska figurer samt hjärta och monogram: "J le OS: SE" och "JOS".

Tillstånd: I ena tygelfästhålet en fastknuten rem. Spänne saknas. De två sidostyckena är ej tillverkade som par.

(Ur lappkatalogen).


Stångbetsel, består av ett munstycke av trä och ett par sidsostycken s.k. skänklar av horn till vilka läderremmar av enkla slag är fastsydda. Dessutom finns här också järntråd fastsatt vid sidostycken. Munstycket är runt och avslutat i ena änden med en snidad knopp och i den andra änden med tvärgående träpinne. Sidostycket har en L-form och är urhålkade vid varje ände, ett runt hål längst fram och ett rektangulärt längst upp. De synliga sidorna av sidostyckena (utvändigt) är rikt ornerade med ristade geometriska dekorer bl.a. bård av snedgående omväxlande raka och vågformiga streck vid kanterna. Ett brinnande hjärta, en virvelcirkel och ett kors samt ägareinitialer "JOS, LE, SE" finns ristade i mittpartiet.

Tillstånd: Ganska gott skick.

(Ur dokumentation av KF 94-04-29).

Munstycket av trä, sidostyckena av horn. Sidostyckerna olika ornerade, det ena med bård av snedgående omväxlande raka och vågformiga streck, mittpartiet med delvis rutat hjärta m.m samt märkt: JLE OS:SE, det andra med repstavar, delvis rutat hjärta samt virvelstjärna med bokstäverna: JOS. Bägge sidostyckerna med läderremmar. L. c:a 10 cm, Br. C:a 18,5 cm, H. 12,5 - 13,5 cm.

Älvros kyrkby, Älvros sn, Härjedalen.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FISKELÄGE FISKELÄGE SKÄRGÅRD

BYGDEGÅRD

FRILUFTSMUSEUM MAN

Brödform

Säng

Tapetprov