Föremål

          

Inventarienummer: M4988   Sakord: Ask

Material: Gran
Teknik: SveptSnidat

Brukare - Brukningsort: SVEG 
Säljare till museet: N M ÅMELL 

Svepask av trä. Cirkelrund med platt svept trycklock. Svepändarna på ask respektive lock fästa med två vertikala rader rotstygn. Lockets översida och botten är båda gjorda i ett stycke. Fästa till svepet med trädymlingar. Falsad botten. Skurna ornament i form av cirklar, streck och fältindelningar. Locket har ett 2,5 mm stort hål i centrum. Genom översidan är fäst två dymlingar. På locket delvis karvsnitt.
Tillstånd: Fläckar av kåda, oljefärg, limfärg. Locket något spräckt. En dymling trasig. Stickmärken (?) i lockets översida. (En lös rostig spik förvaras i en plastpåse).
Från Sveg sn, Härjedalen. Inköpt av N. M Åmell Stockholm


Ask bestående av över och underdel. Ask av granträ, rund, med sidorna gjorda i svepteknik. Bottenstycket är fäst med tränaglar i spepspånet. Svepspånet är har den ena av de fria ändarna lagd ett sycke utanpå den andra och sydd på två ställen. Locket är fäst med tränaglar vid sitt svepspån och detta är hopfäst med två sömmar likande underdelens svep. Underdelens sidor samt överdelens sidor och lock äro prydda med ristade geometriska figurer. På lockets mitt en sexbladig, stiliser. Ros, omgiven av konc. cirklar med tvärlinjer. Diam. 19 cm., höjd 9,5 cm.
Inköpt sept. 1913 av N.M. Åmell. Från Svegs socken.
(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


VINTERBILD JORDBRUKSBEBYGGELSE

BOSTADSHUS

HÄST

Plånbok

Vävprov

Selknä