Föremål

          

Inventarienummer: M5015 A-C   Sakord: Golvur

Material: BarrträGlasMässing
Teknik: HyvlatSnickratMålat
Stil: Rokoko
Tid: 1790-1830

Säljare till museet: NM ÅMELL 
Brukare - Brukningsort: SVEG ÖVERBERG 

Klockfodralet har en något mjukt svängd sockel som nedtill är utskuren i mitten och dekorerad med ett skuret kors och stiliserade voluter. Sockeln avslutas längst upp med en något böjd list, snidad med utskuren bård. En bredare och profilerad kant är prydd med snidad lågrelief fram. Mellandelen är mjukt svängd och försedd i mitten med en dörr. Dörren har profilerade hörn och kanter och är rikt dekorerad, en rund pendelöppning finns i mitten och är prydd runt kanterna med snidad musseldekor. Under pendelöppningen finns snidade blommor och ovanför en helfigur föreställande en herre i 1700-talskläder i djuprelief. Det finns en inristning "bpd 1846" ovanför dörren. Mellandelen avslutas med en hög och mycket profilerad kant med ett snidat akantusblad i mitten. Huven är rund och försedd med en rund öppning och dörr för urtavlan. Ytan runt öppningen är dekorerad med en räfflad krans i grönt och vitt. Huven är krönt med genombruten musseldekor. Golvuret har ett urverk av mässing med parallellt ställda sidoramar och försett med slagverk. På urtavlan är instansat "aas". Verket är monterat på träplatta.

Tillstånd: Färgen är nött. Den runda dörren vid urtavlan är sprucken. Den utsnidade texten på mellendelen verkar ha kommit senare.

(Ur dokumentation).


Urverket heter m5015b och ligger på placering bl-21-15.
Urtavlan heter m5015c och ligger på placering bl-21-15.


A) Golvur, av barrträ. Mjukt svängda konturer. Två lösa delar: urverksfodralet och nederdelen. Nederdelen indelad i två partier. Nedersta kanten uppåtsvängd mot mitten med utskärning, (se skiss). De två partierna skiljs av en något svängd, kraftigt profilerad list med två vingliknande, låga reliefer. I övre partiet finns dörren, avlång och fyrkantig med rundade hörn. Ungefär på dess mitt finns ett urtaget hål, ovalt, med veckad reliefbård omkring. Reliefen fortsätts neråt av blomranka och uppåt av man i helfigur från sidan sedd. Se skiss. Detta parti avslutas upptill av kraftig list med profilering och på mitten nerhängande bladknippe. Därunder är ristat: B P D 1846, (senare ristning ?). Överdelen, urverksfodralet är runt med ett brett band av reffling runt omkring med tvärband (även refflade, med gråvit målning). Överst krön av stiliserade bladornament i fri skulptur. Urverk finnes men ej lod. Urtavlan har arabiska siffror, (timmar samt minuter för varje kvart). Märkt A.A.S. Hela klockan är svartmålad i övrigt.

Höjd 2,23 m., bredd tvärs över hålet i dörren 0,40 m. Relieframen 18 cm. hög.

B) Urverket av mässing med parallellt ställda sidoramar, 127 x 110 mm, inbördes avst. 59 mm, försedd med slagverk till vilket två klockor av mässing 64 och 78 mm i diam. På den bakre sidoramen instansat AAS. Verket monterat på träplatta, 271 x 113 mm.

Inköpt sept. 1913 av M.N. Åmell. Från Överberg, Svegs socken, Härjedalen.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


BONDGÅRD FRILUFTSMUSEUM VINTERBILD FRILUFTSMUSEUM

BETESMARK KO

DOMKYRKOINTERIÖR DOMKYRKA

Ljusstake

Skolplansch

Sedel