Föremål

        

Inventarienummer: M5064   Sakord: Skåp , Skänk

Material: GranJärn
Teknik: SnickratGjutetMålat
Stil: Järvsö
Tid: 1834

Brukare - Brukningsort: LINSELL RANSJÖ 
Brukare - Brukningsort: LINSELL LINSELLS KYRKBY 
Säljare till museet: ÅMELL N M 
Säljare till museet: ÅMELL N M 

Det är en överdel till ett skänkskåp.Överdelen har en profilerad och blåmålad nedre list. Gesimsen är framåtskjuten och profilerad samt rikt dekorerad med stiliserade blomsterbårder på dels svart, dels röd bakgrund. Bårdernas blommor och blad har mörkgrön, vit, röd och gul färg. Skåpets framsida består av en fyrkantig dörr, fyra speglar under och en avlång på varje sida om dörren. Dörren hänger på enkla gångjärn och är försedd med ett lås och en nyckelskylt. Dörren är prydd med en fyrkantig och rödmålad spegel i gul ram och dekorerad med två speglar avrundade upptill och målade med blomsterbukett i rött, grönt och gult med röd rosett. Ovanför speglarnas avrundning finns måladdatering "1834" samt på den fyrkantiga röda spegeln ägarinitialer "gölin kjels dotter" samt en äldre målning "oos" som skymtar under.

På var sida om dörren finns avlånga speglar i gul ram målade med blad och blomsterranka i grönt, rött och gult på röd botten. Ovanför varje spegel finns en stjärna i kraftig relief.Under dörren finns fyra små speglar där de två mittersta är framsidor till utdragslådor. Utdragslådorna har haft ovala nyckelskyltar. Speglarna är också rikt målade med blommor och blad. Inuti skåpet finns det två hyllor och en skedhylla. Skåpet är i övrigt svartmålat och molnmarmorerat i stil som förekom i järvsö i hälsingland.

Enligt göran gudmundsson som har skrivit en artikel om järvsö måleri på möbler, har denna stil förekommit mellan 1821- 1842. i denna artikel finns det exakt likadant skåp daterat till 1841 på sidan 102. L

itteratur: gudmundsson göran, möbelmåleriet i järvsö.

Tillstånd: nyckel saknas och nyckelskyltar är borta.


Överdel till skänkskåp av granträ. Profilerat krön. På framsidan omkring och på dörren speglar med rikt profilerade kanter. De större speglarnas mittparti något upphöjt och därovan /i speglarna vid sidan av dörren/ en sexuddig stjärna av trä i kraftig relief. På de två största speglarna nertill ha mitten suttit någon oval sak med stjärnformigt hål, nu bortfallna. Skåpet är svartmålat med små smala vita båglinjer som prydnad. Krönet är dels svart, dels rött i olika bårder.

På det röda finns dekor av blomster och blad i mörkgrönt, vitt, gult; samt tvärband i rött, vitt, gult och svart. - Speglarna äro röda med gula kanter samt blomster i grönt, vitt, svart. Dörrens spegel, som har två upphöjda partier, har dessa svartmålade med blommor i rött, grönt, vitt. På spegelns röda år målat i svart 1834 och ovanför på det svarta målat i gult Gölin Kjels Dotter. Därunder skymtar en äldre målning: O,O,S. Inuti skåpet finns 2 hyllor med profileringar på framkanten.

Längd 1,24 m., bredd 0,31 m., höjd 1,10 m.

Köpt sept. 1913 i Linsells sn, Härjedalen /N.M. Åmnell/.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


VyUTFLYKT KVINNA MAN

Akvarell

Vävprov

Vävprov