Föremål

    

Inventarienummer: M5088   Sakord: Selbåge

Material: TräJärnLäder
Teknik: SkuretSnidatMålat
Tid: 1817

Monogram - Initialer - Påskrift: PCS 1817 
Säljare till museet: N M Åmell 
Förutvarande ägare: Linsell Linsells kyrkby 

Selbåge, av trä, målad i rött, blått, vitt och svart. Enkel. Bågen är slät med rundade kanter och avsmalnande mot ändarna. Den kröns av en smidd och målad, stiliserad blomma av järn. Vid bågens ändar finns en smidd ögla, vars ändar följer bågen ca 8 cm och den övre avslutas med en hoprullad form. I öglan hänger en i det närmaste triangulär, smidd form, i den ena är en bit läder fästad. I underkant, 5 cm från änden finns en smidd ring. Bågen är sammanfogad med klacken av en smidd axel, svagt kurvad och utvidgad till en växtform, eventuellt en blomma, i vilken bågen är fastspikad. Smidet är rödmålat. I den ena axeln sitter en bit läder. De ovala selklackarna är rörliga och sitter fast vid axeln med två öglor, i vilket axelns tvärgående tappar löper. Klackarna är släta och omålade. Bågen har en blå bottenfärg med målad, stiliserad växtornamentik. Mitt på bågens ena sida står: PCS 1817.

Tillstånd: Färgen är mycket nött. Fästet för klackarna är delvis skadat, en smidd ögla på varje klack är borta. Den ena är ersatt av en modern spik. De två läderbitarna är trasiga och förtorkade. Helhetsintrycket är mycket gott.


Selbåge, av trä, enkel. Målad i gråblått och rött med vegetativa ornament i rött, vitt och svart samt initialerna: PCS och årtalet 1817. Krönfigur av järn, mittståndare med rund, uthamrad topplatta, sidoståndarna med i spiral upprullade ändar. Ovala selklackar, rörligt fästade vid stöd av järn. Tömlöpor m.m. av järn. Br. 54,7 cm. H. 31 cm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KYRKA

LOTTERIVINST SOFFA STOL BORD SKRIVBORD SKÅP

FRIKYRKA

Linfäste

Jordglob

Skolplansch