Föremål

      

Inventarienummer: M5163   Sakord: Skåp , Skänkskåp

Material: FuruJärnBarrträ
Teknik: SnickratMålatSkuret
Stil: Kurbits
Tid: 1807

Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: Björn Anders Hansson Rättvik 
Brukare - Brukningsort: Sundsvall TUNA VÄRSTA 
Säljare till museet: N M ÅMELL 
Monogram - Initialer - Påskrift: 1807 

Skänkskåpet består av tre delar; en underdel med tresidig framdel, en låg och öppen mellandel och en överdel med ett par dörrar och hög gesims. Underdelen står direkt på golvet och har en profilerad fotlist. Framsidans mittparti består av en dörr som stängs med hjälp av ett vred. Dörren är prydd med en bred kantram dekorativt målad i en laserad teknik med trasa, pänsel och handlov. En spegel målad med stiliserade blommor och bård i kurbitsstil. Framsidans sidopartier har dekorativt målade kantramar samt speglar med blommor i kurbitsstil. Underdelen avslutas med ett profilerat listverk. Mellandelen är brunmålad. Överdelens dörrar är försedda med en nyckelskylt och en dörr stängs med hjälp av en hasp och hake som finns på skåpets insida. Trots låset sitter dörrarna fast med hjälp av ett vred. Dörrarna är målade med kurbitsblommor och dekorativt målade i brunt som hela skåpet. Gesimsen är avslutad med ett brutet och profilerat listverk prytt med olika kurbitsbårder. Gesims, mittparti är dekorativt målat och försett med datering "1807". Skåpets sidor är brunmålade.

Målat: Björn Anders Hansson Retvik Dalarna enligt uppgift av Sune Jonsson Stockholm, Riksantikvariet ämbete Stockholm


Skänkskåp av allmogetyp. Brutet krön under vilket ett kronliknande ornament och årtalet 1807 är målat. Två skåpsdörrar på överdelen. Båda har kurbitsmålningar. Den högra dörren har en nyckelskylt av järn, den vänstra en trätapp. Underdelen skjuter ut och är vinklat i en tresidig framsida. Främre delen är bredast och har en skåpsdörr med kurbitsmålning. Även de smalare, vinklade sidorna har kurbitsar. Dörren fästes med en trätapp. Inuti skåpet i överdelen finns två hyllor. Den övre är smalare och har trekantiga utskärningar framtill. Underdelens skåp har en hylla. Skåpet är målat och ådrat i brunt. Kurbitsmålningarna går i bruna, vita och svarta nyanser.

Anmärkning: Enligt Sune Jonsson, Riksantikvarieämbetet, Stockholm, har skåpet målats av Björn Anders Hansson från Rättvik i Dalarna.

(Ur dokumentation av PK 92-06-10).


Skänkskåp av barrträ. Målad, marmorerad i brunt med dalmålning i rött, vitt och blåsvart å dörrspeglarna, å underskåpet även å sidorna. Överskåpet med rak, underskåpet med tresidig framsida. Bruten ornerad krönlist, därunder fält med kronliknande ornament och årtalet 1807. Överskåpet med två dörrar, underskåpet med en.

H: c:a 198 cm. Br. 104 cm. Dj. 50 cm.

Värsta by, Tuna sn, Medelpad.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


ARBETARBOSTAD HYRESHUS VÅRBILD

FRIKYRKA

KYRKOUTSTÄLLNING KYRKOINVENTARIE LJUSSTAKE

Fingervante

Linne

Avslag