FöremålInventarienummer: M5386 B   Sakord: Pulpet

Material: EkJärn
Teknik: SvarvatGjutet
Funktion: I riksdagshuset
Tid: 1880-tal

Brukare - Brukningsort: RIKSDAGSMAN HÖRNSTEN ÖRNSKÖLDSVIK 
Säljare till museet: N J NÄTTERLUND 

Pulpeten (M5386b) har varit registrerad men inte beskriven i huvudliggaren. Dess form kan stämma överens med beskriven i huvudliggaren stol (M5386a). Därför har även denna pulpet blivit inskriven i huvudliggaren tillsammans med stolen.

(Ur dokumentation).


Bord, pulpet: pulpeten står på två ben. Varje ben har rektangulär form med profilerade kanter och står på bredare profilerad fotlist. Mellan benen finns en fotbräda målad med svart färg. Benen avslutas längst upp med en bredare del som håller pulpetskivan och lådan under den. Pulpetskivan består av en klaff som man kan lyfta upp och ner eller låsa till lådan och en lång ränna för att lägga pennor i samt ett hål för bläckbehållare. Skivans framsida är dekorerad med en skuren planka med profilerade kanter. Lådan under klaffen är rektangulär och försedd med ett nyckelhål.


Pulpeten b vilar på två profilerade ståndare som var fastsatta i golvet. Mellan ståndarna finns en enkel fotbräda. Pulpeten är försedd med en låda som finns under klaffen på gångjärn och som kan låsas. Vid pulpetens högra hörn finns en plats åt glasflaska med bläck samt en ränna för att lägga pennor i. Pulpeten är dekorerad med en profilerad bräda, placerad framför den och vid sidorna.

Tillstånd: Bra skick. Nyckel saknas.

Anmärkning: Pulpeten har tidigare inte blivit registrerad i huvudliggaren.

(Ur dokumentation av KF 92-11-12).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BONDGÅRD UTHUS LADUGÅRD

BOSTADSHUS FRITIDSHUSGrafik

Fälltäcke

Snusdosa