Föremål

      

Inventarienummer: M5396   Sakord: Dockskåp

Material: EkGlas
Teknik: SnickratGlasat
Stil: Rokoko
Tid: 1700-tal
Samhör: M12382

Säljare till museet: A. Wallin Härnösand Säbrå Älandsbro 
Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: AXEL BYLUND Härnösand SÄBRÅ ÄLAND 
Brukare - Brukningsort: FRU ESTER BYLUND-WALLIN Härnösand SÄBRÅ ÄLANDSBRO 

Dockskåpet står på fyra långa och smala samt s-svängda ben. Sargen är rak på sidorna men dekorativt profilerad framtill. En utdragslåda finns i sargen. Skåpets framsida är inglasad och försedd med en dörr i mitten. Skåpets överkant är mjukt avrundad och framskjuten. Inuti skåpet finns det tre hyllor. I hyllan längst ner finns det en köksinteriör med en vedspis, tallrikshyllor och ett tvättställ. Väggarna är blåmålade och golvet har ett kvadratmönster i vitt och rött. Andra hyllan är inredd med salongsmöblemang från 1700-talet med en rokokobyrå, en kamin och rokokostolar. Tre dockor är klädda i 1700-tals klänningar med breda höfter och höga, vita peruker på huvudena. Här finns det också några stolar som är typiska för 1800-talets början. Golvet är svart-vit rutigt och väggarna är klädda i målade tapeter föreställande stadslandskap mellan målade kolonner. Översta hyllan är inredd med möbler från ett vardagsrum typiskt för tiden runt sekelskiftet 1800-1900. Här finns det en soffa, en fåtölj och stolar klädda med fransar, en skänk och en stor spegel samt en kristallkrona i taket. Golvet är rutigt i grönt och vitt och väggarna är klädda i tapeter målade med blombårder.

Dockskåpet är tillverkat av Axel Bylund som gick i en särskola för dövstumma. Dockskåpet var hans examensarbete. Han tillverkade det åt sin yngre syster Ester Bylund som sedan gifte sig och hette Wallin. Ester gifte sig år 1902 när hon var 18 år gammal. Dockskåpet är då tillverkat i slutet av 1800-talet.
Informanten Anna Wallin gift med Ester Wallins son berättade att Teodor Hellman var mycket påstridig och ville få köpa dockskåpet från familjen. Familjen i sin tur ville slippa arvsproblem och sålde skåpet till museet.

Dockskåp, vitrin i rokoko, av ek, med sneda hörnkanter. Krönpartiet med profilerad list, som på mitten är uppåtsvängd. En dörr. I dörren och de sneda hörnkanterna finns svagt grönskimrande glas /med träspröjsar/, 12 rutor. Där under en liten utdragslåda, i den breda sargen. Vitrinen står på fyra rokokomässigt svängda, höga ben, av fyrkantig genomskärning. Innehåller tre rum, eller våningar. Höjd totalt 1,75 m., bredd 0,87 m., benens längd 0,62 m.

Innehåller leksaker: M. 12382: 1-16.

Inköpt nov. 1913 av A. Wallin, från Älandsbro, Säbrå socken, Ångermanland.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


PREDIKSTOL KYRKA KYRKOINTERIÖR

STADSBEBYGGELSE BOSTADSHUS

SKOG STALL HÄST VINTERBILD

Sele med tillbehör

Tygtrycksprov

Radio