Föremål

      

Inventarienummer: M5495   Sakord: Stol

Material: BjörkBarrträ
Teknik: SnickratSnidatMålat
Stil: Gustaviansk
Tid: 1840-1900

Okänd anknytning: Sollefteå BOTEÅ TÖRSTA 
Säljare till museet: NM ÅMELL 

Fyrkantiga och raka ben förenade med varandra genom ett enkelt h-kryss. Frambenen är räfflade fram. En rak sarg är prydd med ett snidat band i geometrisk form. Sitsen är fastsatt i sargen genom pluggar. Ryggstycket består av en fyrkantig och räfflad ram på två korta ryggståndare. Ryggstyckets ryggbricka har ett klassicistiskt motiv föreställande en kolonn i en växtdekor. Stolen är brunmålad och sitsen svart.

Tillstånd: Färgen är nött. Stolen är något sliten.

(Ur dokumentation).

Fyrkantiga något inåtlutande bakben och raka nedåt avsmalnade och räfflade framben förenade med kryss. Sargen rak och snidad med ett växtornament. Ryggstödet består av raka och räfflade sidoståndare och överstycket samt tvärslå längst ner vid sitsen. En rosett vid varje hörn av ryggstödet dekorerar stolen. Mittpartiet är rikt skulpterat i form av en lyra. Stolen svänger mycket bakåt. Gustaviansk stil.

(Ur dokumentation av KF 92-11-17).

Stol av gustaviansk typ. Av björk och barrträ. Målad, marmorerad i rödbrunt. Fyrsidiga nedåt avsmalnande ben, de främre med kannelurer. Kryss. Sitsen av trä, målad i svart. Ryggens mittstycke i form av lyrformig blomma.

H. 88 cm.
Br. 43 cm.
Dj. 38,3 cm.

Undrom, Boteå sn, Ångermanland.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FRIKYRKA

MAN EKA

KAKELUGN

Skrin

Servett

Leksaksbrandbil