Föremål

      

Inventarienummer: M5708   Sakord: Nattlåda , Nattlåda på fot

Material: BarrträJärnBen
Teknik: SvarvatSmittMålat

Säljare till museet: TORPARE J NILSSON 
Brukare - Brukningsort: Sollefteå RESELE SELSJÖN 

Skrinet står på fyra, raka och spiralvridna ben i svart, förenade med varandra genom raka och profilerade gröna tvärslåar. Under dem finns fyra svarvade och korta fötter. Skrinet består av en utdragslåda med ett svarvat knapphandtag av ben, en mellandel med ett lås i en profilerad nyckelskylt och nyckel i samt en utdragslåda med ett svarvat knapphandtag längst upp. Utdragslådan går att låsa genom att sätta en plugg i mellandelen. Mellandelen har ett uppfällbart lock och är dekorerad med avlånga och raka speglar i svart ram, målade med ett slags marmorering i vitt och grönt. Inuti skrinet finns ett fack s.k. läddika.

Tillstånd: Färgen har krackelerats. Det fattas en låda som enligt lappkatalogen borde finns mellan svarvade benen.


Nattlåda. Fyra klotfötter övergår i svarvade vridna ben. Mellan dem går fyra slåar. Lådan består av en utdragbar låda försedd med en svarvad elfenbensknopp och ett skrin med ett kraftigt profilerat lock med en liten låda på. Skrinet är försett med en nyckel i ett nyckelhål i dekorativt skuret nyckelhålsbeslag i metall. Skrinets hörn är förstärkta med fastspikade järnband. Nattlådan är bemålad i svart, vitt, grönt och blått och vissa ställen är marmorerade. Nattlådan är i barockstil.

Tillstånd: Färgerna krackeleras. Det fattas en låda som enligt lappkatalogen borde finnas mellan svarvade benen.

(Ur föremålsdokumentation).

Nattlåda, av barrträ. Målad i blågrått, rödbrunt, gråvit och svart. Fotställning med vridna ben, förbundna med slåar, kulfötter. Låda i fotställningen. Själva nattlådan med läddika och mindre draglåda å det kraftigt profilerade locket.

H. c:a 102 cm.
L. 63 cm.
Br. 53 cm.

Selsjöns by, Resele sn, Ångermanland.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


VINTERBILD SKOGSMARK

KYRKOINTERIÖR KYRKA

FÅNGSTDON

Tapetprov

Grammofon

Tavla