Föremål

            

Inventarienummer: M5885   Sakord: Skåp , Hängskåp

Material: TräFuru
Teknik: SnickratSnidatMålat
Tid: 1810-1820

Brukare - Brukningsort: DELSBO SLÄTTÄNG 

Skåpet har en rak, något profilerad fotlist, ett rakt mittstycke och något profilerad, framskjuten och svängd taklist. Fotlisten är målad med blå och röd färg samt prydd med en vit blomma i mitten. Mittstycket har en dörr i mitten och en räfflad brun ram vid dörren samt en röd och grönblåa räfflor på sidorna. Dörren har en profilerad spegel med målad grön kvist med tre röda rosor på ljusgrå botten. Mittfältet omramas av svart ram prydd med blåa blommor och blad. Fältet ovanför dörren och under taklisten är prytt med ägarinitialer "IIS" och tre röda blommor och gröna kvistar i mitten. Taklisten är krönt med två snidade blommor och tredelade blad på sidorna. Gavlarna är grönmålade och dekorerade med målade speglar i svart och en kvist med rosor på varje gavel. Skåpet kallas forsaskåp och kan attribueras till Rosmålaren som var verksam där på 1810-1820.


Fyrsidigt hängskåp av allmogetyp. Uppsvängt, profilerat takgesims. Röd yttre list och violett inre på blå botten. Överst i mitten krönt av en snidad violett rosett och under den en röd och blå blomma. Där under ett violett fält med röda blommor och violetta blad. I vänster hörn står "I", i mitten"I" och i höger hörn "S". Fyrkantig skåpdörr med röd yttre list och röd ram runt spegeln. Inre ramen är mörkblå med ljusare blå blommor. Spegeln har violett botten med röda blommor och blå blad. Runt dörren en violett, en röd och en blå räfflad list. Sockelgesims med övre delen violett med vita blommor och nedre delen blå. Inuti skåpet finns en hylla och en skedhylla. (Ur dokumentation av PK 92-06-15).

Hängskåp av furu, fyrsidigt, med bred, svängd krönlist. Denna avbrytes överst av snidad fjäril och strax undertill snidad blomma samt i fasningar på ovankanten små snidade tredelade blad. Nertill kraftig, profilerad kanter. På skåpets framvägg kring dörren urtagna refflingar och kälning. Blå färg, refflingarna delvis brun, kälningen röd. Dörr och dörrspegel rödkantade, spegeln grå med svart inramning. På skåpets sidor speglar utan inramning. På skåpets sidor speglar utan inramning, målade med blommor i rött, vitt på svart. Röstpartiet under krönlisten grått. Blomdekoration i vitt, rött, svart /mörkgrönt ?/ på dörrspegel, röstpartiet och nedre /under dörren/. Märkt i vitt på röstpartiet IIS. Innehållet en hylla och en skedhylla. Höjd 84 cm., bredd 27 cm., längd 65 cm.

Inkom okt. 1914 från Slättängs by, Delsbo socken, Häls.
(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BONDGÅRD BOSTADSHUS JORDBRUKSBEBYGGELSE

FRIKYRKA

FISKELÄGE FISKELÄGE

Tavla

Fat

Börs