Föremål

    

Inventarienummer: M6426   Sakord: Skåp , Hängskåp

Material: TräJärn
Teknik: SnickratSkuretMålat
Tid: 1800-tal

Säljare till museet: F N ASPGREN 
Brukare - Brukningsort: HÄRNÖSAND 

Skåpet har raka former och står på en profilerad fotlist. Skåpets framsida utgörs av en dörr dekorerad med något inskjuten spegel med profilerad ram. Skåpet är avslutat längst upp med en profilerad kant och en extra hylla på ett halvcirkelformat ställ. Hyllan har en ram där ramens övre kant är skuren med halvcirkelbård. Skåpet är gulbrunmålat och gulgrönt invändigt. Inuti skåpet finns två hyllor.


Litet skåp av allmogetyp. Ovanpå takgesims och tak finns krön på både fram- och baksidan. Dessa är svängda och genombrutna i en bågform på mitten. De utgör ben till ytterligare ett tak inramat i utskurna bågformer. Skåpsluckan upptar skåpets hela bredd och har en rektangulär spegel. Längst ned ett sockelgesims. Skåpet innehåller tre hyllplan. Det är invändigt målat i gulgrön färg och utvändigt i ockragult, under finns spår av en ljusare och en mörkare blågrön färg. Gångjärn av järn. På baksidan vid krönets början finns ett hål.

Tillstånd: Några av bågornamenten på krönets topp är avbrutna. Färgen något nött.


Skåp av furu målat i gult. Profilerad fot-, 5,5 cm hög, och taklist, 2 cm hög. Dörren har en 5 cm bred ram omkring nedsänkt mittparti. Skåpet innehåller tre hyllor. Ovanpå skåpet är en 10 cm hög påbyggnad bestående av en profilerad platta med en uddkant på ovansidan uppburen av två stöd.

Höjd 64 cm.
Bredd 29 cm.
Skåpdjup 14 cm.

Härnösand

Inköpt: F.N. Aspgren

(Ur lappkatalogen)

(Ur dokumentation av PK 92-06-01).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BONDGÅRD LADUGÅRD

TÄTORTSBEBYGGELSE

MAN HÄST ÅRDER

Sedel

Tavla

Skolplansch