Föremål

        

Inventarienummer: M6551   Sakord: Skåp , Skänkskåp

Material: BarrträJärn
Teknik: SnickratMålat
Stil: Rättvik
Tid: 1812

Brukare - Brukningsort: Delsbo DELSBO KYRKBY 
Säljare till museet: N M ÅMELL 

Skänkskåpet består av under och överdel. Underdelen har en profilerad fotbräda bemålad med röd färg och en stiliserad kammad ådring. Framsidan består av ett par dörrar som stängs med hjälp av ett vred. Dörrarna är blåmålade och dekorerade med en spegel i mitten. Speglarna är prydda med målade stiliserade blommor och blad i en vas. Allt i rött, vitt, svart och ljusblått. Runt bilden går en bård med röda prickar och blåa korta linjer. Underdelen är avslutad med en profilerad bräda under skänkskivan, bemålad i rött med en kammad ådring i ljusröd färg. Skänkskivan mellan under- och överdelen är rödmålad. Det finns också ägarinitialer "hhs*1812" på skivan. Överdelen består av ett par dörrar med en spegel var. Under dörrarna finns en blomsterbård i rött, vitt och ljusblått. Dörrarna är också mycket rikt målade med röd bakgrund och stiliserade blomstermotiv i speglarna och stiliserade bårder i samma färger som ovan. Dörrarna är låsta med en nyckel i ett enkelt nyckelbeslag. Överdelen avslutas med en bräda med målade blommor runt dateringen "1812" och en bruten gesims med två stiliserade blomsterbårder i samma färg som ovan. Det finns små hål över och under varje dörr. Enligt lappkatalogen fanns där "snett instuckna pinnar somsatts nedåtriktad". Skåpets gavlar är rödmålade med samma kammad ådring som på skåpets framsida. Inuti skåpet finns det en skedhylla och en vanlig hylla i överdelen och en hylla i underdelen.

Tillstånd: vredet fattas. Skåpet är skadat vid högra sidan.

Skänkskåp, av barrträ, med en övre och en undre bredare del. Två dörrar i varje avdelning med kraftigt profilerade speglar. Nederkanten profilerad framtill. Upptill kraftigt profilerat krön. Övre avdelningen innehåller en skedhylla samt en vanlig hylla, nedre avdelningen en vanlig hylla. Övre avdelningen låses med järnnyckel; nyckelskylten oval, enkel. Nedre avdelningen saknar lås, har hållits stängd med i hål ovan dörrarnas ovankant snett instucken pinne, som satts nedåtriktad.

Målning: rödbrun med svag ådring i ljusare rött. Kantlister blå. Dörrspeglarna samt horis. bräda under övre dörrarna blå med blomdekor i rött, vitt och gråblått. Krönet blått med röda kantlister. Stiliserade, längslöpande ornament i rött, vitt, blågrått, svart på profileringen samt brädan närmast över de övre dörrarna. På krönets mittparti blomornament samt årtalet 1812.

Höjd. 1,98 m., bredd 0,92m., djup 053 m.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


SPINNROCK INTERIÖR HEMBYGDSGÅRD

ARKEOLOGI KYRKORUIN

HÖGA KUSTEN HAV BERG

Skolplansch

Skulptur

Linfäste