Föremål

        

Inventarienummer: M6636   Sakord: Bord , Mössbord

Material: FuruJärnBjörk
Teknik: SvarvatGjutetMålat
Stil: Gustaviansk
Tid: 1820-tal

Säljare till museet: N M ÅMELL 
Brukare - Brukningsort: LJUSDAL TALLÅSEN 

Bordet består av ett skrin på höga ben. Fyrkantiga, nedåt avsmalnande ben, dekorativt utsmyckade med två räfflor på benens framsida och utsida. Benen övergår till skrinets hörn. Det höga och raka skrinet har en utdragslåda längst ner. Utdragslådan har två svarvade knopphandtag och är dekorativt smyckad med liggande räfflor och upphöjda ytor omväxlande, målade med rött och gult. Skrinets yttre sidor är målade med en blå bakgrundsfärg och stiliserade blommor och blad i rött, gult och grönt. Skrinet är också försett med lås i skrinets framsida. Skrinets lock har profilerade kanter och målade med en gul och röd bård. Lockets bak- och sidokanter är försedda med breda lister, dekorativt skurna med s-formad dekor. Locket är också målat med blommor och blad i rött, gult och grönt på blå bakgrund. Det finns även en inskrift: "Chertin Larsdotter född 1821". Locket kan lyftas upp. Skrinet är omålat invändigt. Det finns en påklistrad bild på lockets insida. Bilden föreställer santa Maria med jesusbarnet. Det finns också en vers under bilden om Maria och jesusbarnet. Bilden är tryckt 1834.

Tillstånd: Nyckeln till bordet saknas.

(Ur dokumentation av KF 93-02-10).


Bord, s.k. mössbord, för förvaring av mössa och stycke. Tillverkat av björk. Avlång låda på fyrsidiga ben. Lådans lock har profilerad kant samt gångjärn. Nyckelhål (nyckelhålsbeslaget saknas) finns i lådans framsida. Utmed bakre långsidans ovankant och kortsidorna finns en låg barriär, genombruten av S-formiga utskärningar. Nertill, mitt på framsidan en mindre utdragslåda med horisontalt refflad framsida, två svarvade, knoppformiga handtag. Hela möbeln är blåmålad. Övre lådans kantprofil gul och röd, liksom refflingen på nedre lådan. På sidorna och på ovansidan blomornament i rött och gult med gröna blad, svarta konturlinjer. På ovansidan (locket) är målat i svart: Chersin LarsDotter Född 1821. Längd 81 cm. Bredd 42 cm. Höjd 85 cm. Inköpt aug. 1916 av N.M. Åmell. (Ur lappkatalogen).


Bord, av barrträ med uppfällbar skiva, (s.k. mössbord). Skivan omges på tre sidor av en uppstående kant. De fyra nedåt avsmalnande benen har refflor. Bordet har framtill, nertill en utdragslåda med två knopphandtag. Lådans framsida har formen av halvrunda stavar, omväxlade röda och gula. Bordets färg för övrigt blå med röda och gula lister. På tre sidor blomdekor i svart, grönt, gult och rött. På bordsskivan, omgivet av en blomkrans målat: Cherstin Larsdotter Född 1821. H. 79,5 cm. L. 81 cm. Br. 42 cm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


SOFFA BOSTADSINTERIÖR

JORDBRUKSBEBYGGELSEVävprov

Skida

Årder