Föremål

        

Inventarienummer: M6649   Sakord: Stol

Material: Trä
Teknik: SkuretSvarvat
Stil: Rokoko

Brukare - Brukningsort: LJUSDAL TALLÅSEN 
Säljare till museet: N M ÅMELL 

Stol av övervägande rokokotyp. Ryggen har oval ytterram och genombruten ryggbricka vilande på snidat tvärband med underdelen i samma form som sargen. Krönet och mittstycket prydda med romboidiska reliefplattor med lodrät, grönmålad räffling. Rak sits, något bredare framtill. Bakbenen raka. Frambenen svängda och går ihop med sargen i bågar. Svarvat H-kryss. Målad i ljus pärlgrå färg. Mörkare färg kan spåras under. L. I. S. skrivet med blyerts under sitsen.Träpluggad och spikad.

Tillstånd: Färgen avskavd, i synnerhet på sitsen. Något sprucken i sitsen och på ryggens krön.

(Ur dokumentation av PK 92-04-01).

Stol av björk, övervägande rokokotyg. Främre benparet har svängd form och oval genomskärning. Bakre benen raka med fyrsidig genomskärning. Sarg, som framtill har en svängd nederkant som på skissen:
Mellan benen finns två sidoslåar och en tvärslå påmitten, svarvade, lätt spolformiga. - Ryggen består av en oval ram, med horisont, mittbräda, stående på horis. trä med samma nederkantform som sargen. Mittbrädan har utskärningr och romboidiska reliefplattor med lodrät reffling. Sådan reffling finns även på ryggovanlens ovankant. Refflingen är grönmålad, stolen i övrigt gråvit. Höjd 1,02 m., sitsen 37x44 cm.

Från Tallåsens by, Ljusdals sn, Hälsingland.

Inköpt aug. 1916 av N.M. Åmell.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BARRSKOG

HÖHÄSSJA

BONDGÅRD BOSTADSHUS

Sko

Textilprov

Smörbytta