Föremål

    

Inventarienummer: M6775   Sakord: Linfäste , Linkam

Material: Björk
Teknik: SkuretSnidatMålat

Säljare till museet: P BURHOLM 

Linfäste, av trä. Skuret i ett stycke. Närmast rektangulär, nedåt något breddad form. Nedre kanten skuren i två konkava bågar sammanlöpande i en cirkel ovan fästtappen. Linfästet har två kammrar. Den ena har längst upp 16 tänder, mer eller mindre avbrutna. Den andra kammen är placerad i en fyrkantig utskärning i linfästets övre halva. Här finns 11 tänder, varav en spräckt. Orneringen är gjord i låg relief med olika mönster på de båda sidorna. Här finns geometriska mönster, växtmotiv, djur och människor m.m. Mellangrön grundfärg med röd kantbård, samt ornering i gult, mörkgrönt, brunt, svart och guld.

Tillstånd: Mindre flisa borta mitt i ena bredsidan. Kammarna något skadade. Hål nederst och överst efter utställningsöglor.

Åtgärd: Dammsuget. Rengjort med balsamterpentin.

Anmärkning: Inköp av P. Burholm.

Neg nr: 84A-167:6, A19264b, A23935b.

(Ur dokumentation av BS 84-05-26).


Linfästet har suttit på en spinnrock och fungerat som fäste för linets spånadsämne. Linfästet är platt, högst upp en kam, 23 cm längre ner en kam i genombruten rektangel. Det är rikt dekorerat i låg relief. Motiven på den ena sidan är nerifrån en hjort, en häst, ett lejon som står på en orm, ett träd med frukter, två rävar och överst ett träd med frukter samt en sol. Motiven på den andra sidan är nerifrån en kruka, i den en slingrande växt med blomma och frukter, en fågel, två personer, varav den ena med ett kon, girlanger, och högst upp en stor stjärna och två små, linfästet är målat i grönt, gult, silver, rött, svart och brunt.

Tillstånd: Färgen är något skavd, några delar på den övre kammen har gått av, men i övrigt är den i mycket gott skick.

Anmärkning: Den enda uppgiften som finns om linfästet är att det är inköpt till museet av P. Burman.

(Ur dokumentation av LRG 1993-06).


Linfäste, rockblad, av björk. Rektangulärt, med enkelt rektangulärt hål. Målat i grönt, rött, gult, svart och brons. Rikt dekorerat i plattskärning. Å ena sidan pokalliknande vas med växt, fågel, tvenne mansfigurer, stjärna m.m., å den andra träd och djur: hjort, häst, hund och rävar. "Toppkam" och "mittkam".

H.73 cm.
Br. 9,5 cm.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


STADSBEBYGGELSE

KVINNA PORTRÄTT

FRIKYRKA

Kultång

Våg

Vävsked