Föremål

        

Inventarienummer: M6928 B   Sakord: Skåp , Hörnskåp

Material: FuruJärn
Teknik: SnickratMålat
Tid: 1844,1856

Brukare - Brukningsort: BJURÅKER 
Säljare till museet: N M ÅMELL 

Hörnskåp med reg nr 6928a
Mått; höjd-76, bred-69, djup-49 cm hörnskåpet har en avrundad framsida. Nedre och övre listverk är lite profilerade och målade med röd och svart färg. Övre listverket är dessutom dekorerat med en bård av ränder och sneda streck i svart, vitt och gult på röd botten. Skåpets framsida består av en dörr hängande på enkla gångjärn och försedd med lås och nyckelhål. Dörren är svartmålad och har en spegel i röd ram. Spegeln är målad med en stiliserad blombukett i rött, vitt, gröntpå svart grund. Ovanför spegeln finns det ägarinitialerna "isid" och under den dateringen "1844" omgiven av bladdekor. På sidorna om dörren finns det en färgrik blomsterdekor i en vas.Färgerna är grönt, svart, vitt och blått i en svart vas på röd bakgrund. Ovanför dörren sträcker sig en stiliserad bård av blommor och blad i blått, grönt och vitt. Skåpet är i övrigt rödmålat.

tillstånd: skåpet är låst, går inte att öppna.Nyckel och nyckelskylt saknas.

Hörnskåp med reg nr 6928b
Mått: höjd-83, bred-46, djup-77 cm. Hörnskåpet har något bruten tresidig fasad. Nedre och övre listverk är lite profilerade och målade med rött och blått. Det övre listverket har dessutom en dekor av röda och blå fält och vita kryss på blå fält. Hörnskåpet har en dörr i mitten. Dörren har något profilerad kant och är försedd med ett lås och nyckelhål ibeslag av metall. Skåpets dörr och sidor har påmålade speglar i blå-vit ram och blomsterranka i en vas i mitten. Blommorna har grön, gul, röd och vit färg. Vasen är blå, allt på röd bakgrund. Spegeln i dörren är något mindre än de två på sidorna. ovanför dörren finns ägarinitialerna "imld" och dateringen "år 1856" målat med vit färg.


Hörnskåp av furu, tresidigt, framsidan något litet bruten i vinkel. Speglar utförda i målning. Röd målning med speglarnas ramar i blått och vitt, samt blomdekor i blått, svart, vitt. Blommorna i urnor. Märkt i vitt IMLD År 1856.

Längd 83 cm., bredd 46 cm., höjd 77 cm.

Inköpt av N.M. Åmell juli 1917, från Bjuråkers socken, Häls.

(Ur lappkatalogen)

Skänk av barrträ. Fasaden tresidig. Ovan dörren inskrift med vita bokstäver och siffror I M L D år 1856. Skänkens färg ljusröd med blå och vita lister. På dörrspegeln och sidofälten blomdekor (en rak stängel med blommor och blad stigande upp från en blå vas). Skåpets något utskjutande övre list nederst blå, ovanför omväxla röda och blå sneda fält, de blå med vita kryss.

H. 77 cm. Br 83 cm. Dj. 39.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FRILUFTSMUSEUM

MAGASIN HAMNMAGASIN KANAL

JORDBRUKSBEBYGGELSE FJÄRD

Ansiktssauna

Skolplansch

Vävprov