Föremål

        

Inventarienummer: M6982   Sakord: Skåp , Hörnskåp

Material: BjörkJärnGran
Teknik: SnickratSnidatMålat
Stil: Rokoko
Tid: 1800-tal

Brukare - Brukningsort: HÄGGENÅS ÖSTERÅSEN 
Säljare till museet: FRU OLGA LINDGREN 

Skåpet har svängda former i mitten och brutna längst upp och nertill. Fotlisten är något framskjuten, bruten och prydd med snidad bladbård i gult vid en rödmålad list. Gesimsen är också bruten och prydd med akantusblad och målad botten med röda kryss på grå botten. Skåpets böjda mitt har en dörr i mitten. Dörren följer skåpets böjda former och är dekorerad med bladbård vid röd kant, ett akantusblad längst ner och en stiliserad ängel med ett kvinnoansikte längst upp. Dörren har haft ett lås. På dörrens insida finns en påklistrad bild av kristus ansikte. Invändigt har skåpet två hyllor. Skåpets stil förekom i Härjedalen och i Jämtland.


Tresidigt hörnskåp med rokokomässigt svängd form fram. Framsidan tresidigt avfasad. På det mellersta stycket finns en dörr i samma svängda form som övriga skåpets framsida. Dörren som är smalare upptill har vid ovankanten ett ängelhuvud med vingar i relief. Längs långsidorna löper smal ljusbrun list. Utanför denna en bård av med veckat bladverk. Mitt nedtill två halvcirklar med bladverk vid sidan. Allt i relief. Vid skåpets nederkant finns en horisontell bård med veckat bladverk, nedåtriktad. Upptill kröns skåpet av ett smalt gesims med tvärräfflade trekanter med bladverk uppåt på vit botten med blåa kryss. Ljusbruna lister på insidan av tak och sockelgesims. Övriga skåpet svart. Inuti skåpet tre hyllplan. Nyckelskylt av metall.

(Ur dokumentation av PK 92-06-15).

Hörnskåp av björk och gran. Tresidig med rokokomässigt svängda ytor. Framsidan tresidigt avfasad. På det mellersta stycket finns en dörr med samma svängda form. Dörren, som är smalare upptill har vid ovankanten en ängelsartad figur i relief. Utmed långsidorna löper en slät, smal bård med veckat bladverk åt utsidorna, som mitt nertill har två halvcirklar med bladverk vid sidan. Allt i relief. Vid nederkanten av skåpet finns en liknande trind, smal, horisont. bård med veckat bladverk, nedåtriktat. Upptill krönes skåpet av en horis. smal, trind bård och därovan tvärrefflade trekanter med bladverk uppåt.

Skåpet är i sin helhet svartmålat, de smala bårderna äro röda, bladrelieferna ha mörkt brungul färg, och mellanrummet mellan bladen på krönet har blå färgfläckar på vit botten. Inuti skåpet finns 2 hyllor.

Höjd 1,05 m., bredd 0,57 m.

Ink. Juli 1918 av fru Olga Lindgren,.
Från Österåsens by, Häggenås, Jämtland.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


VINTERBILD KUST

SJÖ GÄRDESGÅRD

FISKELÄGE FISKELÄGE

Bindsle

Tavla

Skulptur