Föremål

      

Inventarienummer: M6989   Sakord: Skänk

Material: Barrträ
Teknik: SkuretMålat
Tid: 1700-tal

Säljare till museet: J JOHANSSON Timrå TYNDERÖ TYNDERÖ 
Brukare - Brukningsort: Kramfors VIBYGGERÅ KÄXED 
Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: ERIK FORSBERG 
Brukare - Brukningsort: Örnsköldsvik NÄTRA Skulnäs 

Skänk med två dörrar samt ramverk med hylla upptill. Dekorerad med skulpterat Ångermanlandsmönster med band och bandrosetter. Krönet prytt med rakt trekantsmönster. Övre och nedre sargen prydd med band med lotusmönster. På varje dörr en dörrspegel med skulpterad ornering bestående av två knippen av gröna blad. Under varje knippe en ljusblå blomma med stort runt centrum och mörkblå bladkanter. På vardera sidan om övre blomman en kotte. Från den undre blommans överkant sträcker sig två röda blad mot den övre. På var sida om dörrarna skulpterade blommor och blad, liknande de på dörrarna samt band med tre tofsar. Skänken är målad i pärlgrått, förutom skivan som är svart. Den vilar på rektangulära klotsar. Baksidan omålad. Inuti skåpet omålat med två hyllplan. Några fläckar av klarblå färg.

Tillstånd: Färgen är nött. Höger sidas blommor saknas.

Litteratur: Sigurd Erixon, möbler och heminredning II, sid. 229.

Anmärkning: Som tillverkare nämns i museets liggare: Erik Forsberg, död i mitten av 1700-talet, samt i S. Erixon, Möbler och heminredning s. 229: snickaren Wålberg i Sätra på 1820-talet.

(Ur dokumentation av PK 92-04-13).

Skänk av barrträ. Färg ljusblå. På dörrspeglarna skulpterad ornering bestående av på varje spegel två knippen av gröna blad. Under varje knippe en rund ljusblå blomma med mörkblå bladkanter. På vardera sidan om övre blomman en rödmålad kotte. Från den undre blommans övrekant sträcker sig tvenne röda blad mot den övre blomman. Skänkens framsida är på sidan om dörrarna ornerad med skulpterade blommor och blad samt land med tofsar. Skänkens övre del bär en öppen hylla.

L. 135 cm. Br. 51 cm. H. 107 cm. (skänkens övre del frånräknad).

Käxeds by, Vibyggerå sn. Ång.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BYBEBYGGELSE JORDBRUKSBEBYGGELSE MAN ÅKERMARKSkola

Stol

Besman

Duk