Föremål

      

Inventarienummer: M6990   Sakord: Skåp , Bänkskåp

Material: FuruMetall
Teknik: SnickratSnidatMålat
Stil: Gustaviansk
Tid: 1780-1820

Säljare till museet: F PAULI 

Skåpet har raka former. Ett något profilerat och framskjutet nedre listverk är marmorerat i blå färger. Skåpets framsida består av en rektangulär dörr med profilerad kant i blått. Dörren är försedd med lås och nyckelhål i beslag av metall. Dörrens mitt är dekorerad med en spegel i röd ram. Spegeln är rödmålad och prydd med snidade akantusblad i blått och rött. Dörrens ram är brunmarmorerad och dekorerad med stiliserade gula hjärtan påklistrade vid ramens alla hörn. Vid sidan av dörren finns en påklistrad snidad bladdekor i gult och rött. Gesimsen är mycket profilerad och framskjuten samt krönt med snidade vulster och musselornament i mitten. Det finns tre hyllor och en skedhylla inuti skåpet.

Anmärkning: Skåpet kommer från Jämtland och kan vara ett arbete av Erik Olofsson Gröndahl (1746-1828), en bonde från Kaxås, Offerdal. Hans arbete präglas av stora svulstiga snidade reliefer, helt oberoende av gällade stilar.


Ståndskåp av allmogetyp. Profilerat takgesims, marmorerat i blått och vitt. Uppsvängt krön. Krönet har reliefskärningar i form av bladverk i olika blå nyanser samt i mitten två vita och en röd. Skåpsdörr med spegel. Röd ram, blå botten och röda och blå bladverk i reliefskärning. I varje hörn på dörren sitter en gul bågform i reliefskärning. På var sida om dörren sitter en bladform i rött och gult. Smalt, blått sockelgesims. Skåpet är målat och marmorerat i brunt. Inuti skåpet finns tre hyllor och en skedhylla. Nyckelskylt av gulmetall.

(Ur dokumentation av PK 92-06-12).

Ståndskåp av furu eller gran, med en blåmålad list nertill och ett profilerat, kraftigt krön med en bräda på kant överst. Denna bräda har reliefskärningar: bladverk, utmed ovankanten, samt nedåtgående på mitten. Krönet är blåmålat i olika nyanser utom en list undertill, som är röd samt bladrelieferna i mitten av den kantställda brädan, som är röd och vit. Dörren har ljusblått spegelparti utan upphöjning. Här finns bladverk m.m. i reliefskärning målat mörkblått och rött. Spegelramens list är röd. I hörnen på dörren finns hjärtliknande guldfärgade reliefer, och vid sidan om dörren har skåpväggen bladreliefter i gult och rött.

Höjd 1,16 m., tjocklek 0,33 m., bredd 0,96 m.

Tre hyllor och en skedhylla finnes.

Inköpt juli 1918 av F. Pauli.

Från långsveds by, Ovikens sn, Jämtland

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


UTHUS

BIL STADSBEBYGGELSE

FRIKYRKA

Bandprov

Teckning

Skolplansch