Föremål

      

Inventarienummer: M7160   Sakord: Stol

Material: BjörkBarrträYlle
Teknik: SnidatMålatKlätt
Stil: Rokoko
Tid: 1760-1780

Säljare till museet: N M ÅMELL 
Brukare - Brukningsort: FORSA 

Stol. Avrundade men något kantiga och s-svängda ben. Benens fotavslutning har volutform på en förhöjd kloss. Frambenen är dessutom prydda med ett snidat akantusblad. Vid hörnen avrundad sarg dekorerad med ett enkelt akantusblad på sidosargerna och rik mussel- och bladrelief på framsargen. En lös sits är stoppad och klädd med ett svartmålat tyg med målade små blommor i rött, vitt, gult och blått. Ryggståndare är korta men prydda med akantusblad och punkterad yta. Ryggstödet består av en mjukt avrundad rektangulär ram med enkel kälning och dekor. Ramens övre kant har en rik växtdekor. Det finns ett stoppat och klätt ryggparti. Klädseln är likadan som på sitsen. Stolen är gråvitmålad. Stolen är ett exempel på fransk rokokostil.

Tillstånd: Färgen är nött, en del av dekoren är borta. Sitsen är sprucken på några ställen.

(Ur dokumentation).


Stol, rokoko, fransk typ. Utsvängda, runda fram- och bakben med lejonfötter. Frambenen dekorerade upptill med ett bladornament. Framsargen är mycket utsvängd i mitten med växtdekor. Ryggstödet i rektangulär grundform men med insvängda sidor och rundade hörn. Ryggståndare är snidade med en bladdekor och överstycket är krönt med ett växtmotiv. Rygg och sits är stoppade och klädda med säckväv, målad i svart med stiliserade blommor i blått, gult, rött och vitt. Stolen är vitmålad.

Tillstånd: Sitsen är ganska försörd. Färgen släpper av. Frambenen lossnar från sargen.

(Ur dokumentation).

Stol i rokoko. Av björk och barrträ. Målad i vitt. Fransk typ. Sits och rygg stoppade och klädda med säckväv, målad i svart med stiliserade blommor i blått, gult, rött och vitt. Sirligt svängda ben med snidade bladornament. Sargen framtill med mussleliknande ornament. Ryggen med rektangulär grundform men med insvängda sidor och rundade hörn. Snidade ornament.

H. 98 cm.
Br. 54,5 cm.
Dj. 50 cm.

Forssa sn, Hälsingland (?)

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KARTA FÄBODBOSTADSHUS

Vante

Linkam

Vävprov