Föremål

      

Inventarienummer: M803   Sakord: Gravfigurin , Ushebti

Material: Lera
Tid: 664-525 f Kr

Fyndort

Gravfigurin av emaljartad lera. Egypten. (Ur liggaren).Gravfigurin - ushebti

Lera, troligtvis fajans.

Daterad till Sentidens 26e dynasti, 664-525 f.kr. L: 18 cm, H: 3,7 cm, B: 4,4 cm. Välbevarad med tydliga detaljer. Nedersta delen av hakskägget är avslaget. Hieroglyfiska inskriptioner finns inristade i åtta vågräta rader på ushebtins kropp. Ushebtin står på en sockel medan dess kropp är placerad mot en pelare.

Hamnade i museets ägo mellan 1880-1893. Troligast insamlad som souvenir under en resa i Egypten.

Ushebti placerades i gravar för att fungera som den dödes ställföreträdare vid fysiskt arbete i "livet efter detta". I händerna håller de alltid hackor och över ena axeln hänger en korg. Den vanligaste ushebtitypen har, från axlarna och nedåt, en kropp formad som en mumie med armarna korsade över bröstet. Personer från de övre samhällsskikten fick med sig många fler och mer välgjorda ushebtis än personer ur de lägre skikten och som exempel fick Tutanchamon 365 ushebtis med sig, en för varje dag under ett år.

Översättning av de hieroglyfiska inskriptionerna är utförd av Åke Engsheden, forskare i egyptologi vid Uppsala universitet:

"Osiris, Wahibreemakhet, med sann röst, som Sedy födde, bli belyst. Han säger: O denna ushebti, om man ger i uppgift åt Osiris Wahibreemakhet att utföra något arbete som brukar göras där i nekropolen, så skall olyckan drabba [dig] där [att vara] som en man till hans underhåll. ’Se här är jag’ skall ni säga, närhelst ni får i uppgift att fara över sanden i Öster och Väster ’Se här är jag’ skall ni säga där."

I inskriptionen kan man utläsa delar ur de egyptiska religionsföreställningarna kring döden och livet efter detta. Alla döda erhöll namnet Osiris som en slags äretitel. Bli ’belyst’ syftar på hur de döda under solens nattliga färd kommer till liv av solens strålar. ’Sanden’ är ett geografiskt koncept i samma värld. Namnet Wahibreemakhet är tronnamnet på Psametik I, 26e dynastins förste regent. Det var mycket vanligt att man skrev ut namnet på den regent som härskade under den dynasti som den döde avlidit under.

(Dokumentation utförd av Märta Hedvall. 2008-12-02.)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


MASSAFABRIK INDUSTRIOMRÅDE MASSAFABRIK INDUSTRIANLÄGGNING

MOTORBÅT SMÅBÅTSHAMN STADSMOTIV

FRIKYRKA

Fat på fot

Teckning

Tavla