Föremål

    

Inventarienummer: M818   Sakord: Statyett , Guden Osiris

Material: Brons
Tid: 664-525 f Kr

Fyndort

Figurin av brons, Egypten (Ur liggaren)


Egyptisk gudabild föreställande Osiris-Dödsguden med sina atttribut i form av ett "gissel" i sin vänstra hand och en hekastav (krumhake) i sin högra hand. På huvudet har han sin Arefkrona med sidofjädrar samt med ureausormen(kobra).
Hämtat ur boken "Egypten-Faraonernas värld" Förlag: Könemann.
Praktikant Christina Granström Museiassistentutbildningen 2002/03



Osiris

Brons.

Daterad till Setiden, 664-525 f.kr. L: 7,2 cm, H: 1cm, B: 2,5 cm. Mycket vanlig variant av Osiris. Under Sentiden massproducerades små bronsfigurer i stor skala på särskilda platser för att därefter bli transporterade till olika tempel. Statyetten har antagligen varit fastsatt på en träsockel.

Som rättskipare dömde han den döde för att avgöra om denne skulle få nedstiga till dödsriket eller få sitt hjärta uppslukat av odjuret Ammut. Inför en jury av gudar vägdes den dödes hjärta mot Maats, sanningens gudinnas, fjäder i en våg. Om hjärtat vägde mer än fjädern var det fullt av synd men om det var lättare eller låg i jämvikt med fjädern hade den döde levt ett rättskaffens liv. Resultatet presenterades därefter för Osiris och Ammut. Där avgjordes den dödes slutgiltiga öde. Hade han eller hon levt ett syndfullt liv åts hjärtat upp av Ammut.

(Dokumentationen utförd av Märta Hedvall, 2008-12-02)

Tillverkningstid: 664-525 k Kr.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


UTHUS LADUGÅRD KORNHÄSSJA

MUSEUM STADSMOTIV

ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING ARKEOLOGI GRAVHÖG GRAVANLÄGGNING

Vävprov

Bord

Duk