Föremål

    

Inventarienummer: M8848   Sakord: Gevär , Luntlåsmusköt

Material: JärnTrä
Teknik: Smitt
Funktion: Armè
Tid: 1630-1640
Samhör: Dubbelförd med 5444

Säljare till museet: Direktör C G Strokirk Härnösand 
Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: Suul 

Luntlåsmusköt

Pipan: 8-kantig, kammarstycke, runt långt fält. Vid övergången till rund, filat ränder på översidan. Fäst vid stocken med tre stift. Kaliber 20 mm, L= 117,5 cm. Har haft inlaxat sikten som saknas,18,5 cm framför svansskruven. Litet korn av järn, fasad vid mynningen. Stämplad översidan: oidentifierbar oval stämpel
-"- på höger platt: rektangulär stämplel, GVK. -"- på vänster platt: djupt slagen stämpel med riksäpple, samt bokstäver GK, samt "SUULTUPP". Fängpannan fäst vid pipan är rektangulär och avslutas baktill av en rätt stor eldskärm som är inpassad i ett spår i pipan. På fängpannelockets främre hörn har funnits ett handtag som är bortbrutet.
Låset: Luntlås av vanlig modell med långt bleck 20,5 cm x 2,4-2,5 cm. Fyra vertikala streck filade på bakdelen. Även fängpannelocket och hanen med filade streck och mönster. oidentifierbar stämpel på blecket.
Stocken: Kolven av vanlig muskötmodell. Helstock med öppen not. Har järnband på mitten och längst fram, ca 15 mm breda. Avsedda att hålla fast laddstocken. Banden invikta i i piprännan. Vid mynningen ett näsbleck även det invikta piprännan. Både kolv och stock prydda med inristade linjer. På höger sida om svansstjärten inslaget något som bör vara en stämpel. Bakplåt av järn. Varbygel saknas, har varit av vanlig tyg.
Märkt: M 8848, pipan längst bak, kolv.
Tillstånd: Pipan så gott som lös från stocken. saknar stift och har korsskruven ersatt med en spik. Hela stocken full av maskhål och längst fram mycket ömtålig. Sprickor och maskäten. Håller knappt ihop. Saknar laddstock och varbygel.
Åtgärd:1980, har fäst pipan med tre trästift. Limmat framstocken längst fram så att den hänger ihop men är mycket ömtålig.
Anmärkning: Som det verkar tillverkad i Suul 1600-talets början. Se Alm 1933, sid 164. Stocken är brun men ursprungligen kanden ha varit trävit.
Har ingått i Strokirks samling.

(Dokumentation av MJ 17-12-86).

Luntlåsmusköt 1630-40 -talet. Pipa rund, krutkammaren åttkantig, stämplad. Helstock. Kolven med enkla lineära, skurna ornament. Laddstocken saknas.

L. 154,5 cm.
Kolvens Br. 16,5 cm.

Tillhört Strokirska vapensamlingen

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


STADSBEBYGGELSE FARTYG HAMN BOSTADSHUS

FRIKYRKA

Skola

Soppskål

Skål

Skopa