Föremål

      

Inventarienummer: M9277   Sakord: Mortel , Pepparmortel

Material: Björk
Teknik: SvarvatMålat

Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: Strömsund FJÄLLSJÖ 
Monogram - Initialer - Påskrift: C C D 18 A N & 47 Å 
Säljare till museet: ULLA SMIDT Sollefteå JUNSELE FJÄLLSJÖ 

Morteln är målad i grönt, rött, gult och guld. Den är målad långt efter det att den tillverkats, färgen är av oljetyp. Morteln är svarvad i en cylindrisk form med kraftig avfasad fot. 2,5 cm under överkant finns ett profilerat band dekorerat med två rader nagelsnitt 2 cm under denna är morteln åttkantig. Varje segment har en bågform och under den två rader nagelsnitt. Där under ett kryss av nagelsnitt som avslutning mot foten finns pilformar i kraftig relief. Fotens ytterkant har snidade vågräta linjer bildande ett band. Stöten är borta. På mortelns övre del finns inristat versalerna C C D 18 A N & 47 Å, de är senare imålat med rött.
Tillstånd: På foten finns en spricka som är övermålad.
Färgen är borta på några få ställen, inte av nötning utan krackelering eller slag. I övrigt gott tillstånd. På en medföljande lapp finns antecknat att "bägaren ursprungligen är gjord i Fjällsjö socken där farfar och far till A N C C dotter var född, när hon 1847 gifte sig i Junsele socken fick hon den bland bröllopsgåvorna hemifrån, så att bägarens data är långt tidigare. Jag behöll den 4/8 1911".

Pepparmortel, av björk. Målad i grönt, rött, gult, gulbrunt och guld. (Målningen senare?). Foten rund, skaftet åttkantigt med skärningar vid basen, mynningen rund. Märkt: C C D 18 A N & 47. Stöten saknas. Angående härkomsten, se inventarieboken. Diam. (nedtill) 10 cm, (upptill) 10,7 cm, H. 25,4 cm.

Fjällsjö, (Junsele) sn, Ångermanland.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS

BOSTADSHUS YTTERDÖRR

FRILUFTSMUSEUM HERRGÅRD BOSTADSHUS

Vävprov

Tavla

Medalj