Föremål

    

Inventarienummer: M9485   Sakord: Flaska , Kopparflaska

Material: KopparJärn
Teknik: HamratSmittLött
Tid: 1855
Samhör: M9434-M9588

Säljare till museet: FRU MARIA ELFGREN HÄRNÖSAND 
Monogram - Initialer - Påskrift: G E D 1855 
Förutvarande ägare: HERR ELFGREN HÄRNÖSAND 
Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet
Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet

Kopparflaska. Oval grundform. Övre delen bukig. Hankfästen av koppar, hank av järn. Svagt trattformig hals. Märkt på framsidan: GED 1855. (Ur lappkatalogen).

Flaskans botten är oval med raka sidostycken överstycket är hamrat till en rundad form och fästad vid sidostycket med en tennlödd fals. Mitt på överstycket finns en 2,1 cm hög flaskhals, 3,2 cm diameter, svagt konisk liten plan kant. På ömse sidor fanns fästen för hank fästade med två nitar. Hanken är av smitt järn i en enkel rundad form. På ena bredsidan är sidostycket hopfogat med slaglödning i tenn. På motsatt sida är graverat GED, 1855 samt två kvistar på ömse sida om versalerna. Botten är fästad med tennlödd fals. Botten är svagt inbuktad och med spår av redskap. Invent.nr. är inristat i botten.
Tillstånd: halsen är något sned och tennlödningen i botten är troligtvis förstärkt med tenn. I övrigt i mycekt gott skick.
Föremål. Nrs 9434-9588 är av herr Elfgren inköpta i Anundsjö., Junsele Åsele mfl. Socknar: Norra Ångermanland och södra Lappland. Säljare är Fru Maria Elfren, Härnösand. (Ur dokumentation)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS

BYGGNAD

SKOG ÄLV

Vävprov

Vävprov

Stol