Föremål

    

Inventarienummer: M9538   Sakord: Skåp , Skänkskåp

Material: BarrträJärn
Teknik: MarmoreratMålatSkuret
Tid: 1820-1850
Samhör: 9434-9588

Förutvarande ägare: HERR ELFGREN HÄRNÖSAND 
Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet
Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet
Säljare till museet: FRU MARIA ELFGREN HÄRNÖSAND 

Skänkskåp av barrträ.
Marmorerat i brunt med gula lister. Överskåpet med svängda konturer; tvenne dörrar med blomsterornament och bandrosett i guld; upptill gesims marmorerad i gult, grönt och rött. Underskåpet med svängda hörn, en dörr m. liknande ornament som överskåpets skänkbord och list nedtill i vitt. Fyra
Kulfötter.

H ca: 223 cm.
Br ca: 139 cm.
Dj ca: 60 cm.

Norra Ångermanlandeller södra Lappland.
(Ur lappkatalogen).


Skänkskåp troligen marmorerat i gult, grönt och rött. Överskåpet har svängda sidokonturer. Rektangulära skåpdörrar med speglar som har målade blomrankor med rosett överst, nederst en utdragslåda med två träknoppar och målade rankor på var sida, samt skrivna bokstäver i rankform i mitten: DSMMB. Lådan är indelad i 6 fack. Därunder följer ett skänkbord med svängda hörn och framskjuten framdel, denna form har även underskåpet. Detta har en rektangulär dörr med spegel som har samma motiv som överskåpet. På sidorna finns speglar med välvd överkant och utan målning. Skåpet vilar på fyra kul fötter och är målat och ådrat i brun färg. De målade ornamenten är målade i ockragult och brunt. Alla lister och luckornas järnbeslag är också målade i ockragult. Skänkbordet är vitmålat, liksom sockelgesimset och kulfötter.Skänkskåpet är inköpt av herr Elfgren i Anundsjö, Junsele, Åsele med flera socknar i norra Ångermanland och södra Lappland. Museet har i sin tur inköpt det av fru Maria Elfgren, Härnösand.

(Ur dokumentation av PK 920601).


Skåpet har runda former och består av en framskjuten underdel och något bakskjuten överdel. Skåpets underdel står på kulformade ben under en profilerad fotlist i ljusblå färg. Underdelen består av en framsida som i mjuka linjer övergår i raka gavlar. Framsidan har en dörr hängande på gångjärn fastspikade på utsidan. Gångjärnen är ett slags dekortivt element i hela skåpet. Skåpet är i mörkbrun fanérimitation och gångjärnen målade med gul färg. Dörren är försedd med lås och en framskjuten spegel i gul ram. Spegeln är dekorerad med en målad ranka med rosor och blad upphängda i en rosett. Underdelen är avslutad med profilerad kant i ljusblå färg. Det finns två hyllor inuti underdelen. Överdelen har konvexkonkava former och avslutas med profilerad och rak gesims. Gesimsen är marmorerad i blått och rött på ljus botten. Överdelen är mörkbrunt fanérad och kanterna gulmålade. Överdelens framsida består av en utdragslåda med två knopphandtag och ett par dörrar på dekorativt utformade gångjärn. Utdragslådan är målad och dekorerad med ägarinitialer "dsmmd" och bladrankor på sidorna. Dörrarna har ett lås och är prydda med avlånga speglar målade med hängande ranka med rosor och blad upphängda i rosett. Skåpet är förmodligen utfört av en jämtländsk målare som heter Göran Sundin (1795-1857). Göran Sundin har varit verksam i Härnösands stift och utfört många olika arbeten först och främst för kyrkor men också för vanligt folk. Läs mera hos Nodermann Maj "Mästare och möbler" sid 259.
(KF 1994)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


PORTLIDER

BOSTADSHUS INTERIÖR MUSEUM HERRGÅRD

BONDGÅRD JORDBRUKSBEBYGGELSE

Duk

Fotoram

Vävprov